måndag 10 oktober 2016

En ren kamp

» Upp till kamp

Jag har ju på senare tid varit elak mot Sverigedumokraterna. Det är liksom inte så svårt att hitta underlag för liknande ämnen. Men, jag tänkte att i dag ska jag inte alls vara elak mot dom stackars SD-arna. Dom mobbas ju så fruktansvärt. Men jag tänkte skriva lite om det politiska arbetet i Sverige.

Det är en ständig kamp från våra partier och politiker att hitta ämnen att kämpa för. En del har lätt och andra har det svårare. Hur vi ska katalogisera Centerpartiets Ungdomsförbunds kamp för cigarettindustrins rättigheter vet jag dock inte. Hur som helst går CUF:s Magnus Ek, Andreas Eriksson och Frans Sporsén i ett debattinlägg i Metro upp till kamp mot förslaget om neutrala cigarettpaket. - "Fimpa förslaget om neutrala ciggpaket, det hotar tryckfriheten" har man satt som rubrik på sitt långa debattinlägg. Att förbjuda tobaksindustrin rätten att själva utforma sina ciggpaket så att dom blir så lockande som möjligt är uppenbarligen ett stort hot mot tryckfriheten. Ett antal andra länder har redan infört detta grova brott mot tryckfriheten. Kunde verkligen inte CUF hitta något viktigare att gå upp till kamp mot? Tobaksindustrin är också kritiska till planerna. Enligt tobaksindustrin finns det risk för att försäljningen av cigaretter skulle minska om dom inte får utforma paketen som dom vill. En risk som onekligen är allvarlig. Eller... Det är ganska talande att CUF i sin extrema marknadsliberala ideologi alltså numera går tobaksindustrins ärenden.

Då har jag faktiskt större förståelse för Centerpartisten Rickard Nordins kamp för snabbare visum för e-sportens stjärnor när dom vill åka till Sverige för att tävla. Nu finns det onekligen cirka ett tusen sju hundra femtio åtta viktigare saker att motionera om till Riksdagen. Men, bättre än inget, och som sagt, jag har mer förståelse för detta än CUF:s kamp för tobaksindustrin.

» Politisk debatt här och där

I går på kvällen var det partiledardebatt i svensk TV. En debatt som nog brukar beskrivas som ganska tråkig och intetsägande. Jag ska erkänna att jag själv inte såg den. Av vad jag läst så verkar det mest upphetsande ha varit att Stefan Löfven kallat Sverigedumokraterna för rasistiskt och nazistiskt. Ett så grovt övertramp att Jimmie Åkesson tydligen bestämt sig för att KU-anmäla Stefan Löfven för den grova beskyllningen. Om jag förstått det hela sade Stefan Löfven tydligen (om än något otydligt) att SD är ett rasistiskt parti med nazistiska rötter. Vad som är så upphetsande med det vet jag inte. Det är ju så det är! När Jimmie Åkesson gick med i SD var partiet öppet nazistiskt och det var helt OK med Hitler-hälsningar och hakkors vid partiets arrangemang.

Kanske ska vi vara glada för att våra politiska debatter är lite tråkiga. Jag såg inte heller den amerikanska presidentvalsdebatten under natten. Men av rapporteringen att döma gick det klart hetare till där. Den amerikanska debatten är så smutsig att jag är glad och lycklig över att vår debatt faktiskt i allmänhet är ganska tråkig. Den amerikanska debattnivån är skrämmande. Är detta verkligen det som kallas världens ledande demokrati? Som sagt, tacka vet jag den tråkiga svenska debattnivån.

Inga kommentarer: