lördag 22 oktober 2016

Internationella Caps Lock dagen

» KAN MAN LITA PÅ IDROTTARE?

Idrott förbrödrar heter det. Men den tid är över när idrotten var något positivt. Elitidrott i dag handlar uteslutande om pengar, och för att nå framgång är man villig att ta till vilka tjuvknep som helst. Det fuskas till höger och vänster. Man verkar vara villiga till precis vad som helst för att vinna. Oberoende av om det är accepterat enligt regelboken eller inte. Jag skulle snarare vilja säga att idrott korrumperar.

Överst på prispallen
Nu senast har vi den norska skidåkerskan Therese Johaug. Ännu är det inte fastslagit ifall hennes doping var medvetet fusk eller misstag. Hon är ju inte den första att avslöjas. Vi har ju avslöjandet om att alla de norska landslagsåkarna drabbats av astma och behöver astmamedicin. Med jämna mellanrum har t.ex. cykelsporten avslöjats med byxorna nere. Är det någon som tror att kraftsportare nått sina framgångar utan fuskmetoder? Det är så mycket pengar i omlopp inom elitidrotten att alldeles för många idrottare är villiga att ta risker för att nå framgång och därmed komma över de stora slantarna. Och, om fusket inte är medvetet kan man undra över hur aningslösa många idrottare är. Regelbundet skyller man på några vitamintabletter man köpte i en kvartersbutik. Eller något annat kosttillskott som man fick ett varuprov av på gymmet för någon vecka sedan. Är det verkligen någon som tror på alla dessa historier? Jag för min del har i varje fall slutat med att ha något förtroende. Jag konstaterar bara när en ny idrottare åker fast att "det var nästa".

Ett annat fenomen är t.ex. fotbollsspelare som trillar som furor i storm så fort dom förlorar bollen. För att sedan ligga och vrida sig i plågor som om dom håller på att dö. Fram tills dess att det inte blir någon avblåsning (eller att dom möjligen får sin frispark / straffspark). DÅ, blir dom helt plötsligt helt friska igen. Fusk är vad jag kallar det!

Nu har fuskandet till och med nått Boule-sporten. I dag läser jag om den tyska boulespelaren Klaus Mohr som försökte med lite egna metoder i samband med veteran-EM som hölls i Monaco i dagarna. Sverige slutade trea och fick en bronsmedalj. Fast det var först efter att Tyskland, som slog Sverige, hade diskats. Domarna tyckte att Klaus Mohrs klot rullade lite underligt. Efter att ha krävt att få kontrollera hans klot visade det sig när man klyvt det att det preparerats med kvicksilver och bomull för att inte rulla för långt. Klaus Mohr har gått under jorden, Tyskland har diskats och Boulesporten skrattar (eller möjligen gråter). Är det någon som tror att det här är en engångsföreteelse? Alla medel är tillåtna för att vinna äran och pengarna. Det må vara Boule, Fotboll, Skidåkning, Cykelsport eller någon annan idrott. Jag litar i varje fall inte längre på sporten!

Inga kommentarer: