söndag 18 september 2016

Siffror och statistik

» Att göra Annie lycklig

Att kommentera alla de väljarundersökningar som står som spön i backen är alltid spännande. Något som är extra roligt är att studera hur media själva väljer att kommentera sina undersökningar. Vad väljer man att sätta i rubriken? Det är här vi kan se medias egna intressen speglas. I dag presenterar Svenska Dagbladet den undersökning som Sifo gör för tidningen. Svenskan väljer att göra rubrik av att Centern ligger på ovanligt hög nivå, det är tydligen 22 år sedan Centerpartiet hade så "höga" siffror som de 8,4% som man får i månadens undersökning. Om nu 8,4% (+0,4) är så höga siffror. Man kan ju också jämföra med Torbjörn Fälldins första val 1973 då Centern fick 25,1%. Fast sedan dess har det gått utför varenda riksdagsval till bottennoteringen 5,1% i valet 1998. Sedan har man tröskat omkring 5-8% i de val som varit efter detta. Men kan vi göra Annie Lööf glad så låt oss göra det. Hon verkar mest gnälla just nu tycker jag. Jämförelserna görs med senaste undersökningen som gjordes i juni månad.

Undersökningens största vinnare är annars Socialdemokraterna som får 28,0% (+0,9) följt av Vänsterpartiet som får 7,6% (+0,8). Undersökningens stora förlorare är Moderaterna som får 24,8% (-1,5) och Kristdemokraterna som får 3,0% (-1,0). Liberalerna har en mindre uppgång till 5,2% (+0,4) medan Miljöpartiet har en smärre nedgång till 4,2% (-0,2). Sverigedumokraterna står stilla på 15,6%.

Vad hade man mer kunnat sätta som rubrik än Centerns "höga" notering om man hade haft andra intressen? Ja, varför inte att den Rödgröna planhalvan ökat med 1,5 procentenheter medan Högeralliansens fyra partier tappat 1,7 procentenheter samtidigt som Kristdemokraterna ju trillar ut. Detta skulle göra en situation där de Rödgröna fortsätter att vara störst. Å andra sidan så har Miljöpartiet inte mycket marginal ner till 4%-spärren heller.

Den slutsats vi kan dra är att det kan gå precis hur som helst vid nästa val. Men det är spännande att tycka till om förändringarna, även om dom i allmänhet nog främst beror på den heliga s.k. felmarginalen.

» Dagens tidningsrubrik

I Svenska Dagbladet hittar jag en liten rubrik över en kort notis som lyder:

- "Sverige - det mest innovativa landet i Europa"!

Onekligen en spännande rubrik om landet som har så fruktansvärt dålig skola som ju måste ge världens sämsta utbildning. Som dessutom har skatter och ett näringslivsklimat som är rent fruktansvärt och som skrämmer bort alla nya företag.

Eller kan det vara så att det mesta är rent gnäll?

Det är i varje fall rapporten European innovation scoreboard som hävdar att, baserat på de data man fått från EU-kommissionen, som hävdar att Sverige är det mest innovativa landet i hela Europa. Tänk vad man kan läsa spännande nyheter i små tidningsnotiser!

» Bedragare del 299

Jag har fått mejl från några som kallar sig Svensk Post med rubriken "Vi har försökt att skicka dig din nya iPhone 7". Något som ju är snällt, att skänka mig en iPhone. Det är många som vill skänka bort nya iPhone. Kan det bero på att försäljningen inte riktigt uppfyllt förväntningarna? Hur som helst skriver Svensk Post så här:

Äpple
Kära användare: sven@swl.nu - appleci5415421

Vi har försökt att skicka dig din gratis iPhone 7 telefon,
men behöver fortfarande ett par små uppgifta från dig.

Via länken nedanför, kommer du bli ombedd att bekräfta leveransadressen
för utsändelse av telefonen.

Vi hoppas du blir glad för din nya telefon!

- Hämta din telefon här -

Med vänliga hälsningar,
Svensk Post

Jag har efter moget övervägande dock bestämt mig för att jag inte vill bekräfta någon leveransadress. Jag vill helt enkelt inte ha någon iPhone. Jag fortsätter med min kära gamla Sony ett tag till. Ni kan stoppa upp er iPhone långt upp i en viss hålighet och ta alla era bluffmejl med er upp i hålet.

Jag läste förresten någonstans att anledningen till att någon tagit en tugga på Apple-äpplet är för att folk inte ska förväxla det med ett körsbär! Jo, det är tydligen så!

Inga kommentarer: