söndag 25 september 2016

Äpplets dag

» Invandring och ekonomi

Vi har väl alla insett att ett av Sveriges stora problem med den enorma invandringen är alla invandrare som hamnar i utanförskap. Alldeles för många invandrare som inte passar hemma här. Till detta ett uselt företagsklimat som förhindrar företag från att anställa. I varje fall är det så det låter från gnällmaffian.

Den stolta blågula flaggan
Därför blir jag lite förvånad när jag läser om att den stora brittiska banken HSBC som räknat fram i vilka länder invandrare har bäst möjligheter till att göra karriär. Det visar sig att det skapats en lista på 19 länder i världen där invandrare har bäst möjligheter att göra karriär. Listan innehåller en del arabländer, som Förenade Arabemiraten, Qatar, Saudiarabien, Oman och Bahrain. Vi hittar Hongkong och Singapore på listan. Vi hittar Australien, Nya Zeeland, Canada och Vietnam. De resterande åtta länderna är Europeiska länder med Schweiz i topp följt av Tyskland och Norge. Och sedan, surprise, surprise hittar vi Sverige. På sjätte plats i hela världen. Detta Sverige som alltså har ett fruktansvärt företagsfientligt företagsklimat, som har så hårda anställningsregler att företag inte vill anställa. Som har på tok för höga löner och som dessutom tar emot alldeles för många invandrare. Detta Sverige är alltså det sjätte bästa landet i världen för invandrare som vill göra karriär. Tänk vad man kan bli förvånad!

Fast det finns kanske en förklaring. Vi sade ju Nej till Euron! Om man skulle tro ekonomerna under kampanjen inför folkomröstningen så skulle ju Sverige halka efter ordentligt om vi inte gick med i Euron. Nu tänkte svenska folket lite längre och valde att säga Nej Tack istället. Verkligheten har väl sedan visat att det var folket som hade rätt medan det ekonomiska etablissemanget inte visade sig veta vad dom hade pratat om. Nu läser jag att Nobelpristagaren i Ekonomi, Joseph Stiglitz, också konstaterat att svensk ekonomi hade varit mycket sämre om vi gått med i Euron. Tänk på det här, ekonomer har inte alls alltid rätt. Det är snarast mycket vanligt att dom inte vet vad dom babblar om!

» Sverigedumokraterna vs sand, grus och sten

Det finns dom som hävdar att politiska debatter är tråkiga. Men dom har inte riktigt förstått sig på de förfinade finter och vändningar som en politisk debatt innehåller. Nu är inte det här inslaget helt dagsaktuellt utan istället ungefär ett år gammalt. Men det är en verklig höjdpunkt på den politiska arenan. Debatten utspelas i Göteborgs kommunfullmäktige efter att Sverigedumokraterna lyft frågan om politikers girighet. Dom får ett svar från en folkpartistisk ledamot som i vänliga ordalag påpekar att det faktiskt på riksnivå är just Sverigedumokraternas egna ledning som utmärker sig för sin girighet. Vi får då höra Sverigedumokraternas Jörgen Fågelklou kommentera det hela med en av den politiska debattens höjdpunkter:

- "Grus är större än sand som är mindre än sten."

Ett svar man faktiskt kan ge på alla frågor - om man inte har något vettigt svar att ge. Att se fullmäktiges ordförandes reaktion är obetalbar.

Inga kommentarer: