onsdag 14 september 2016

Att hålla tyst eller sova

» Liberaler utan folk

I måndags var jag ju lite elak mot Jan Björklund och Folkpa... f'låt Liberalerna när jag tyckte att det varit lite tyst om dom. Så jag gissade att Jan Björklunds något panikartade utspel om att regeringen kanske skulle bjuda in Sverigedumokraterna också var just för att få lite publicitet i kampen om medias bevakning. De borgerliga kollegorna Anna, Annie och Ebba är oftast duktigare på det hela än vad Jan Björklund är. Eller också handlar det helt enkelt om att journalisterna tycker det är roligare att skriva om dom tre än att skriva om stackars Jan.

Jan Björklund
Hur som helst fick Jan Björklund en snilleblixt. Om jag går ut och kräver att man ska bjuda in Sverigedumokraterna så får jag säkert lite publicitet, tänkte Jan. Och visst fick Jan Björklund publicitet. Men, ingen höll med honom. Till och med inom Folkpa... f'låt Liberalerna protesterade man. En som protesterade var Birgitta Ohlsson. Men, det var tydligen en gång för mycket som Birgitta Ohlsson inte lyder Jan Björklund blint. Kraven på att hon skulle avgå dök upp från flera håll inom partiet.

Det slutade i dag i ett 8 timmar långt intern partimöte, ett möte som uppenbarligen var både hetsigt och högljutt. Till slut blev resultatet tydligen att Birgitta Ohlsson vägrar lämna partiets ledning, men däremot lämnar hon riksdagsgruppens förtroenderåd eller vad det hette. Det hade hon själv fattat beslut om heter det officiellt. Intressant är vad som skulle hänt om hon INTE avgått. Det hela handlar naturligtvis inte bara om att Birgitta Ohlsson inte kan acceptera vad som bestämts. Det är istället en djup ideologisk spricka inom partiet. Birgitta Ohlsson (och de som stödjer henne, t.ex. LUF) står för en socialliberal linje medan de som krävt hennes avgång står för den högerliberala politik som Jan Björklund står för. En högervridning som alla de fyra borgerliga partierna är inne i, i jakten på sverigedumokratiska väljare.

Jag tror att Folkpa... f'låt Liberalerna snart är utplånade, om inte Jan Björklund tar och "runkar upp stridskuken ordentligt" som han tydligen använde som argument under sin militära karriär. Ett socialliberalt parti kanske behövs, men vi behöver inte hur många högerpartier som helst.

» Det är jobbigt

Eller skulle jag kanske döpt dessa rader till "Dagens Sverigedumokrat". Men det blir ju lite enformigt. Ett lyssna på Stefan Löfven är kanske inte alltid det roligaste man kan göra. Men att sitta och sova i Riksdagen medan landets statsminister talar är kanske att överdriva. Hur som helst var detta vad sverigedumokraten Sven-Olof Sällström sysselsatte sig med under Regeringsförklaringen. Jag tar för givet att Sven-Olof Sällström inte tar ut fullt arvode för mötet i Riksdagen. Jag tycker han borde ha så mycket samvete att han tackar nej till en del av slantarna om han sitter och sover.

Men, kan man som Jimmie Åkessons svärmor Margareta Larsson ta ut fullt arvode utan att ens vara närvarande i Riksdagen så... Hon var inte i Riksdagen alls under förra året utan jobbar i sin egen firma istället. Men fullt riksdagsarvode trillar ut varje månad.

Inga kommentarer: