söndag 4 september 2016

Ibland blir det totalfel

» Det blev sämre

Utförsäljningen av apotek
En undersökning som gjorts av forskare vid Uppsala universitet visar att både personalen och kunderna anser att det blivit sämre efter privatiseringen av apoteken. Trots att det blivit fler apotek berättar kunder som är beroende av receptbelagda mediciner att det blivit svårare att få tag på medicinerna. Lagerhållningen av medicinerna har helt enkelt försämrats sedan målet blivit att gå med så stor vinst som möjligt istället för att ge kunderna service. Även personalen i form av farmaceuter är missbelåtna. De nya kommersiella apotekskedjorna har som mål att sälja så mycket som möjligt. Det är då mer lönsamt att sälja skönhetsmedel och andra former av storsäljare. Att hålla mindre efterfrågade, men kanske livsviktiga, receptbelagda mediciner i lager är mindre lönsamt. Aftonbladet.

De flesta forskarna menar att detta var en effekt som man borde ha kunnat förutse. Men de politiker som drev igenom "reformen" hade inte servicen som mål utan istället principen att det skulle privatiseras för privatiserandets egen skull. Arbetaren

- "Omregleringen i sig visade sig vara målet. Man ville inte ha ett statsägt apoteksmonopol, helt enkelt, av ideologiska skäl." Kristin Wisell, utredare.

» Skandalen Riksrevisionen

Riksrevisionen
Riksrevisionen måste vara en av de viktigaste myndigheterna vi har. Det är dom som ska granska alla dom andra myndigheterna så att dom sköter sig. Nu har jag flera gånger tidigare skrivit om hur skandalerna följt varandra inom Riksrevisionen. Som en effekt av detta har än så länge två av de tre Riksrevisorerna tvingats avgå. Skandaler som handlat om hur riksrevisorerna lagt sig i granskningar för att skydda vänner. Hur man anställt vänner och anhöriga utan normala anställningsförfarande. Nu läser jag i facket ST:s tidning Publikt hur de nya riksrevisorerna skapat en ny organisation och skapat en rejält dålig arbetsmiljö. Under året har mer än var tionde anställd bara under detta året fram till nu lämnat verksamheten och sökt sig till andra anställningar. Det är uppenbart att Riksrevisionen blivit en rejäl skandal, en moderat skandal! Det kommer att ta tid att återupprätta det förtroende som är ett måste för en myndighet av den här digniteten. Det är många som har anledning att fundera över vad dom gjort, vad dom borde gjort och vad dom ska göra i framtiden.

Inga kommentarer: