tisdag 7 maj 2024

Vem är korrumperad?

» Ska vi känna oss stolta?

Jag var på utbildning igår. Jag är nämligen ordförande för ett av valdistrikten här i Åstorp och igår hade vi utbildning för valförrättare inför EU-valet den 9 juni. Det blir en lång dag den dagen. Vi börjar 06:30 på morgonen med att kvittera ut material som vallängd osv på kommunkontoret. 07:00 börjar vi möblera lokalen och förbereda oss. 08:00 öppnar vi dörrarna. Sedan är det full fart med att ta emot röster, kontrollera förtidsröster och förbereda för räkning, rapportering osv. 21:00 stänger vi lokalen och sedan ska allt kontrolleras, öppnas, räknas och räknas för att sedan redovisas. Nu är det ju bara ett val, så det ska väl gå någorlunda med räkning och redovisning.

Det blir en liten extra förtjänst eftersom det betalas ut ett normalt timarvode (samma som vid kommunala sammanträden osv). Det är dock inget man gör bara för pengarna. Då finns det nog mer lönsamma aktiviteter. Efter mer än 16 timmar är man ganska mör kan jag berätta. Varför skriver jag om detta?

Jo, apropå EU-valet, så läser jag om EU-parlamentarikernas inkomster. Det arvode som en EU-parlamentariker får är inte lågt om man tittare på olika former av politiska arvoden. Men, själva arvodet reagerar jag inte på. Det är inget jobb 5 dgr i veckan, 8 timmar om dagen. Det är mycket "övertid" om man utgår ifrån 40 timmars arbetstid. Men, jag har tidigare skrivit om den generösa "kontorsersättning" som ledamöterna får. Utan att dom behöver redovisa vad dom använder pengarna till. Svensk offentlighetsprincip hade nog passat in bra här! Nu läser jag att Transparency International publicerat en rapport som berättar om de 705 EU-parlamentarikernas ytterligare extrauppdrag som dom tjänar pengar på.

Var fjärde EU-parlamentariker har tagit på sig välbetalda extra uppdrag utöver att vara EU-parlamentariker. Totalt handlar det om motsvarande 100 miljoner kronor som man plockar in ytterligare på sitt bankkonto. Hur man nu hinner med extra jobb förutom uppdraget som EU-parlamentariker? Antingen sköter man ju inte uppdraget som parlamentariker seriöst eller också får man betalt bara för att man är parlamentariker och kan rapportera vidare, påverka osv. Eller också är man möjligen någon form av övermänniska?

Fast vi svenskar ska vara stolta. De svenska EU-parlamentarikerna utmärker sig av mycket lite extrauppdrag. Mycket förenklat kan vi uttrycka det som att de svenska EU-parlamentarikerna är väldigt lite korrumperade. För alla de här "extrainkomsterna" handlar ofta om någon form av "korruption". Vi ska vara stolta! För övrigt är det utmärkande att det är EU-parlamentariker som tillhör de olika partigrupperna till höger som utmärker sig med höga sidoinkomster. Kanske inget som förvånar det heller... Att högern är korrumperad!

SD-drömmen

Läs:
EU-parlamentariker drar in miljoner i sidoinkomster – svenskarna sticker ut. - Altinget
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: