söndag 5 maj 2024

Kärnkraftens framtid

» Skattepengarna ska flöda.

Jag ser att Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke inte tror på marknadskrafterna längre. Den fria konkurrensen och marknadskrafterna klarar inte av det. Nu måste skattebetalarna hosta upp miljarderna för att subventionera verksamheten. Visst är det värt att uppmärksamma en sådan helomvändning från det Svenska Näringslivets vd Jan-Olof Jacke.

Vad det handlar om? Jo, investeringar i kärnkraft. Tidigare har det svenska näringslivets högsta höns, Jan-Olof Jacke, hävdat att kärnkraften som allt annat måste fungera på marknadsmässiga grunder. Nu gäller: - "Det överordnade nu är att klara klimatomställningen och då måste vi kanske göra avkall på en och annan princip."

Visst måste vi alla se det som positivt att det svenska näringslivet nu tar klimatkrisen på fullt allvar (kanske skulle ett samtal med SD:s ledning vara på sin plats). Man inser från marknadsekonomins stora förespråkare att klimatkrisen är så akut att den löser vi inte med marknadsekonomin. För att lösa klimatkrisen så krävs det rejäla insatser och inskränkningar från politiken. NU!

Redan tidigare har den Brunblå sörja till regering som styr vårt land insett att det kommer att krävas hundratals miljarder i subventioner från skattebetalarna för att det överhuvudtaget ska kunna bli någon ny kärnkraft i landet. 400 miljarder är väl den summa som nämnts. Många har dock framfört att detta inte ens räcker. Det krävs mycket mer! Vattenfall har också deklarerat att om man ska bygga ny kärnkraft på marknadsmässiga kalkyler - då blir det ingen ny kärnkraft.

Kanske är det bättre att använda alla dessa hundratals miljarder kronor på annat sätt för att lösa vår energiförsörjning? Som inte skapar radioaktivt avfall!

Moderaterna har deklarerat att hela EU ska använda skattepengar för att investera i kärnkraft runt om inom EU. Det är hur som helst ett stort framsteg att man nu erkänner att ny kärnkraft lönar sig inte. Det blir så dyr el att konsumenterna kommer inte att kunna köpa elen från kärnkraften.

Lägg ner projektet!

Läs:
Jan-Olof Jacke öppnar för mer statligt stöd till ny kärnkraft. - Sveriges Radio
M-kravet: EU ska investera i kärnkraft. - Aftonbladet

Kärnkraft är för dyrt

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: