onsdag 8 maj 2024

Här som där

» Jag är också chockad.

Jag ser att Liberalernas EU-parlamentariker Karin Karlsbro har drabbats av en svår chock. Huruvida hon behöver läkarvård för antichockbehandling framgår inte. Men hon har tydligen i varje fall bett Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt om hjälp.

Vad det handlar om? Jo, Vänsterpartiets EU-kandidat Marta Aguirre har dristat sig till att säga: - "Inga alternativ ska uteslutas för att nå fred i Ukraina – inte heller förhandling med Putin." Och detta har chockat Karin Karlsbro svårt. Jag förutsätter att Karin Karlsbro (L) är lika chockad över att det redan förekommer förhandlingar mellan den palestinska sidan och den israeliska ockupationsmakten. För inte kan ju ett folk som är ockuperad av en militärt överlägsen granne förhandla med ockupationsmakten? Jag gissar att Karin Karlsbro känner samma vad det gäller förhandling med den ene ockupationsmakten som med andra ockupationsmakten. Eller kanske Karin Karlsbro istället är upprörd över att den israeliska staten känner sig tvingade att förhandla med en terrororganisation? Hur som helst så måste Karin Karlsbro befinna sig i svår chock. Tänk att bittra fiender förhandlar för att försöka få till stånd en lösning utan att fler människor ska dö. Usch så hemskt!

Jag ger Karin Karlsbro fingret
Naturligtvis är det inte något fel att förhandla. Att man pratar med varandra kan knappast förvärra läget. Det avgörande är ju de krav man ställer, de förutsättningar som gäller för en förhandling och de mål man har med en förhandling. En förhandling mellan Ukraina och Ryssland kräver ju naturligtvis att Ryssland drar sig tillbaka från ockuperade och annekterade områden - inklusive Krimhalvön. En förhandling mellan palestinierna och Israel har då naturligtvis samma förutsättningar. Dvs att ockupationsmakten Israel drar sig tillbaka från ockuperade och annekterade områden som Västbanken, Östra Jerusalem, Golanhöjderna och Gaza.

Sedan kan ju en överenskommelse sluta med att befolkningen i ett "omstritt" område själva får bestämma var gränsen ska dras. Vill en majoritet av befolkningen på Krim tillhöra Ryssland och inte Ukraina efter att det genomförts demokratiska val under internationellt överinseende så får det vara så. Samma gäller naturligtvis befolkningen på t.ex. Västbanken. Skulle en majoritet av de som bor där rösta för att tillhöra Israel så gäller det. Naturligtvis är det så att ryssar som flyttat in till Krim efter den ryska ockupationen inte har rösträtt. Likaså har inte israeler som i brott mot internationella lagar flyttat in på Västbanken efter den israeliska ockupationen någon rösträtt. De som kallas bosättare.

Men kära Karin Karlsbro. Att förhandla är inget att bli upprörd över. Vilka krav som ställs och vad som ena parten tvingas till kan det finnas anledning att vara upprörd över. Väx upp Karin!

För övrigt kan vi notera att medan Israel och Hamas förhandlar om en vapenvila så fortsätter det israeliska mördandet av civila oskyldiga palestinier i Gaza. Hamas har accepterat det senaste utkastet till vapenvila, men Israel vägrar och fortsätter att rycka fram i Gaza. Nu senast har offensiven mot Rafah fortsatt. Israeliska soldater har intagit gränsposteringen mot Egypten och har setts hissa den israeliska flaggan där. Rafah är den sista säkra platsen för flyende palestinier. Det här är den enda lilla gräns som Gaza har mot Egypten. Målet för Israel är uppenbart att fördriva palestinierna från Gaza så att man kan annektera området och införliva detta i ett nytt Storisrael som en liten grupp extrema ultranationalistiska israeler drömmer om.

Inne i Gaza har man hittat massgravar med civila kvinnor och barn som ser ut att ha begravts levande efter att ha utsatts för tortyr. Svälten i delar av Gaza är nu så svår att människor svälter ihjäl. Allt beror på att Israel vägrar att släppa in hjälpsändningar. Uppenbarligen i syfte att svälta ihjäl palestinierna och tvinga dom att fly från Gaza för att bli av med det palestinska folket.

Jag förstår att du är chockad Karin Karlsbro!

Läs:
Stark kritik mot V-uttalande om förhandling med Putin. - Altinget
Nya uppgifter från FN: Barn har begravts levande i Gaza. - Arbetaren
Israel: Har tagit kontroll över övergången i Rafah. - Dagens Nyheter
Militärexpert: Kommer att se bedrövligt ut. - Svenska Dagbladet
Uppgifter: Stridsvagnar i Rafah. - Expressen
Hamas accepterar förslag om vapenvila – Israel uppges nobba. - Helsingborgs Dagblad
Rafah evacuation: Where will we go now? - BBC News
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: