lördag 11 november 2023

Svens tyckande

» Eftertankens kranka blekhet.

Lite lokalpolitik så här på lördagen. Åstorps kommun var ju en av de mindre kommuner i landet som efter valet 2022 plötsligt fick ett fördubblat antal heltidsanställda kommunalråd. Allt för att rädda prestigen när två någorlunda jämnstora partier skulle samsas för att ta makten. Här i Åstorp (som i många andra kommuner) var det Moderaterna och Sverigedemokraterna som inte kunde komma överens om vilket parti som skulle tillsätta kommunalrådet. Så slutresultatet blev att man tillsatte vardera ett kommunalråd. I några kommuner har det varit Socialdemokraterna och Moderaterna som inte kunde komma överens så man kompromissade och tillsatte vardera ett kommunalråd för att kunna komma överens.

En kommun där det senare hände var i SD:s mönsterkommun Sölvesborg där Moderaterna inte stod ut längre med samarbetet med Sverigedemokraterna och Louise Erixon från förra mandatperioden. Så efter valet 2022 blev det istället ett samarbete mellan Moderaterna och Socialdemokraterna - som då alltså tillsatte vardera ett kommunalråd. Och då tog det fyr i Sverigedemokraterna! Det hela var ju en fruktansvärd skandal, och en ren förolämpning mot Jimmie Åkessons f.d. Louise Erixon. Partiet drog igång en namninsamling för att få till stånd en folkomröstning om frågan. När Sölvesborgs kommuns tjänstemän hade granskat alla namnen på listorna så kunde man dock konstatera att det inte fanns tillräckligt många godkända namn. Det fanns alldeles för många namn som uppenbarligen inte bodde i Sölvesborgs kommun och hade rösträtt där, det gick kanske inte att identifiera namnen överhuvudtaget. Dessutom fanns det gott om dubbletter. Louise Erixon själv hade tydligen skrivit på tre gånger för säkerhets skull. Namninsamlingen godkändes inte. Och då blev naturligtvis Louise Erixon ännu mer förnärmad!

Åstorp - Söderåsstaden

Hur som helst så var alltså min egen kommun, Åstorps kommun, en annan kommun som tvingades kompromissa och tillsätta två kommunalråd på heltid. Istället för socialdemokraten Ronny Sandberg från förra mandatperioden blev det nu SD:s Peter Lindberg som blev Kommunstyrelsens ordförande och M:s Roger Nielsen som var KS vice ordförande. Dom delade upp ansvaret mellan varandra. Efter en tid fick även resten av åstorparna veta hur dom delat upp det hela. Nyligen valdes M:s Roger Nielsen dock till ordförande för Bildningsnämnden sedan den tidigare moderaten som var ordförande valt att avgå. Det elaka ryktet berättar att anledningen var att Roger Nielsen blev för mycket som överordförande.

Hur som helst har det nu deklarerats att Roger Nielsen trappar ner. Som vice ordförande ska han bara ha en 10% tjänst. Sedan har han väl 20% som ordförande för Bildningsnämnden och lite annat smått. Så han ska nog överleva. Men det är positivt att man inser att det inte fanns behov av två heltidstjänster.

Men när nu Wiveca Andreasson, som är M:s gruppledare, ska försöka förklara det hela tycker jag hon virrar bort sig lite. När hon ska försöka motivera varför det blev två heltidsarvoderade kommunalråd hänvisar hon till en arvoderingsgrupp som tittade på arvodena under förra mandatperioden. Men den gruppen talade inget om att det behövdes fler kommunalråd. Jag satt själv med i gruppen. Vad gruppen föreslog var att det skulle vara möjligt att tillsätta två oppositionsråd på halvtid om det fanns två stora oppositionsgrupper som inte kunde samarbeta. Detta för att inte den ena gruppen skulle hamna utanför och inte få den information och insyn som är oppositionsrådets huvuduppgift. Förra mandatperioden styrdes Åstorp av en minoritetsgrupp bestående av S+C+V. Sedan fanns det två oppositionsgrupper. En som fick tillsätta ett oppositionsråd (halvtid) bestående av M+L+KD och sedan Sverigedemokraterna som inte hade något oppositionsråd. Hade dessa båda oppositionsgrupper kunnat samarbeta så hade man tagit makten eftersom man hade majoritet tillsammans. Men nu kunde man inte det förra perioden.

I förutsättningarna för att kunna tillsätta två oppositionsråd sattes en gräns på minst 8 mandat. Dvs om det finns två oppositionsgrupper med vardera minst 8 mandat så ska båda grupperna kunna tillsätta ett oppositionsråd på halvtid. Kan dom samarbeta så har man majoritet. Som en följd av detta så har i dag alltså S+V rätt till ett oppositionsråd på halvtid (socialdemokraten Bitten Mårtensson). Medan däremot övriga oppositionspartier (L och C) inte har detta. Dom har bara ett mandat vardera. Men Wiveca, arvodesgruppen pratade inget om behovet av två ordinarie heltidsanställda kommunalråd!

Hur som helst så ska man alltså spara pengar nu. Och det är bra!

Vänsterpartiet i Åstorp

» Det gäller att vinna propagandakriget.

I konflikten mellan Israel och palestinierna är det viktigt att vinna propagandakriget. Och då gäller det att utpeka motståndaren som så hemsk som möjligt. Från palestinsk sida berättar man om alla tusen som dödats i de israeliska bombningarna av Gaza. De senaste siffrorna talar om mer än 11.000 döda varav mer än 3.000 är barn. Naturligtvis har siffrorna inte kunnat vidimeras av oberoende källor. Men det kvittar, om det är 9.000 eller 12.000. Det är alldeles för många helt oskyldiga som mördas av israelisk terror som hämnd.

Från Israels sida gäller det att utpeka Hamas som så hemska som möjligt för att motivera sin hämnd. Det har talats om 1.400 döda efter Hamas terrorattack. Och vi har fått skildrat hemskheter mot civila som vi inte har någon anledning att ifrågasätta sanningen av. Men jag såg att Israel nu har korrigerat siffran över döda israeler. Från 1.400 till 1.200. Dom andra 200 är tydligen Hamassoldater som dödats under attacken. Jag har inte sett någon uppgift om hur många av de återstående 1.200 som var israeliska soldater eller poliser och hur många som var helt oskyldiga civila. För det måste ju ha funnits soldater vid gränsen. För annars är ju det israeliska fiaskot ännu värre!

Hur som helst så kvittar det egentligen. Vad siffrorna egentligen bara berättar är att krig och våld löser inga problem. Hur många Hamassoldater och oskyldiga civila palestinier man än dödar så kommer det att växa upp nya rekryter som vill hämnas. Ju mer våld, desto fler vill hämnas!

Vi måsta prata med varandra

Det återstår bara att sluta skjuta och börja prata. En uppmaning som jag riktar till båda sidor!

Inga kommentarer: