onsdag 18 juni 2014

Om kärnkraft och krogar

» Kärnkraftskramare: Sveriges kärnkraftskramare har det i dag lite motigt. Allt fler börjar inse att kärnkraften är en återvändsgränd. Antalet kärnkraftverk i drift i världen minskar stadigt. Och det är inte många länder där det sker något nybyggande. Byggandet av nya kärnkraftverk är extremt dyra projekt som gör att projekten helt enkelt inte lönar sig utan statliga subventioner. Vi kan ju se det finska bygge som pågår och pågår och pågår. De vanligaste rapporterna handlar om att bygget försenas ytterligare något år och att kostnaderna fortsätter att skena. Men, det finns fortfarande kärnkraftskramare i vårt land. Dom är dock nästan helt isolerade till Folkpartiet. I min lokala tidning HD hittade jag en insändare i går från en som gladdes åt att det i den tyska delstaten Bayern bestämts att det i praktiken ska vara minst 2 kilometer mellan störande vindkraftverk och bebyggelse. Och han gläds åt att det innebär ett stopp för dessa fula åbäken som bara stör, enligt hans sett att se det. Och det är klart. Visst är det så, ett vindkraftverk kan vara störande. Så är i stort sett all verksamhet. De vindkraftverk som finns i närheten av där jag bor kan bli störande om man kommer för nära. På avstånd är dom inte fulare än all annan bebyggelse. Men ska jag komma dom så nära att dom är störande så störs jag klart mer av passerande motorvägar. Kanske ingen dum idé att motorvägar måste ligga minst 2 kilometer från all bebyggelse? Fabriker är störande. Bondgårdar kan vara störande. Allt kan vara störande. Alltså måste man ta hänsyn, kompromissa och anpassa när man projekterar något. Hur stor nytta är det och vilken skada gör det. Ska vi stoppa allt som gör skada så kan vi inte bygga något. För inte är ett kärnkraftverk vackert t.ex. Och tala inte om uranbrytning! Det är väl en av de mest miljöskadliga verksamheter som förekommer.

Ett annat av de något sämre argumenten som framförs mot vindkraften är att rotorbladen dödar fåglar som kommer i vägen. Och detta stämmer säkert. Alltså ska man fundera var man lägger vindkraftverken. Men på annat håll ser jag att varje år dödar de cirka 1,2 miljoner lösspringande katter som vi har omkring 10 miljoner småfåglar. Kanske ska vi förbjuda lösa tamkatter? Och rovdjur? Och allt annat som dödar djur? Jag har begravt 2 döda skatungar i trädgården än så länge. Dom har uppenbarligen inte klarat sig sedan dom "knuffats" ut ur boet. Den tredje har skuttat omkring i trädgården i flera veckor nu. Uppenbarligen matad av föräldrarna och skutten har allt mer omvandlats till kortare flygturer. Snart flyger den. Om den inte gör det redan, jag såg den inte i går. Och utanför häcken låg nyligen en överkörd fågel. Naturen är grym, kanske ska vi förbjuda naturen?

» Kampen om krogsubventionerna: I dagens Svenska Dagbladet fortsätter Maud Olofsson och Krogbranschen (som är samma sak) sin kamp för att få behålla subventionerna av krogbranschen. Under rubriken "Svensk jobbmotor riskerar bakslag" berättar man om alla hemskheter som ska hända om krogbranschen får betala samma moms som i stort sett alla andra. För några dagar sedan berättade samma branschorganisation att 80% av krögarna räknar med att tvingas säga upp personal om krogmomsen höjs till vad den varit tidigare. Och med tanke på att hela sänkningen av krogmomsen beräknas ha gett 4.000 nya jobb så skulle alltså fler försvinna än vad som skapats ursprungligen. Dom 4.000 jobben är mycket dyra jobb för skattebetalarna. Hade alla miljarderna istället satsats på att öka bemanning inom "vård, skola och omsorg" så hade mycket fler jobb skapats. Eller inom "renhållning, städning, samhällsservice"! Men krogbranschen behöver tydligen dessa subventioner. Skulle middagen för 100 kronor gå upp en tia i pris så skulle vi ju sluta gå på restaurang och äta - eller? Det är dags att sluta subventionera krogar, restauranger och pizzerior. Dom pengarna kan användas till viktigare saker - som dessutom ger fler jobb.

Inga kommentarer: