söndag 15 juni 2014

Kärnkraft, besparing, väljarundersökning och annat

Säg Nej till kärnkraften
» Kärnkraftens dilemma: Det vansinnigt placerade kärnkraftverket i Barsebäck stängdes ju 1999 och 2005. Men det står där än. Att riva ett kärnkraftverk är inte gjort på en weekend. Det finns liksom en hel del ton av radioaktivt material! Läser man på den officiella hemsidan om hur en rivning går till så står det inget om när det ska ske, bara hur det går till. Men 2020 är ett årtal som nämns. Nu har i varje fall Eon som har ansvar lämnat in en ansökan om att få bygga ett buffertlager för kärnavfall bredvid Barsebäcksverket. Men Kävlinge kommun är inte så förtjusta i detta. Dom befarar att lagret inte blir tillfälligt utan blir liggande där eftersom ingen vill ha avfallet. Den rena kärnkraftsproduktionen skapar nämligen avfall som är så farligt att ingen vill riskera att bli stående med skiten. Den slutliga lösningen på det riktigt farliga avfallet är att gräva ner det! Där, långt ner i underjorden, ska det ligga och förhoppningsvis bli ofarligt nå'n gång om 1.000 år. Förhoppningsvis är det ingen kommande generation av mänskligheten som får för sig att gräva i marken där avfallet ligger efter det att skyltarna om att det är farligt har förstörts av tidens tand. Men nu har vi skapat problemet och måste lösa det. Fast det hade ju varit ännu bättre om vi inte hade skapat bekymret från början.

» Spara på slantarna, eller...: Jag ser att Moderaterna satsar hårt på att vara det parti som är bäst på att hushålla med slantarna. Jag ser nämligen att det utbrutit en konflikt mellan Miljöpartiet och Moderaterna om tillsättande av ny ordförande i Konstitutionsutskottet. Nuvarande ordförande, miljöpartiets Peter Eriksson, har ju blivit invald i EU-Parlamentet och har därför avgått. Miljöpartiet vill därför utse en ny ordförande. Men Moderaten Per Bill vill spara på slantarna och tycker att KU kan vara utan ordförande tills ett nytt KU skall väljas efter valet i september. Fast jag ska vara ärlig, jag är tveksam till om Per Bill haft samma åsikt om det var han som skulle kunnat ha valts till ny ordförande. Dessutom är det ju inte kul att granskas...

» Väljarundersökningar igen: I dag kan vi hitta den sammanställning som Svensk Opinion sätter samman. Och denna är väl ingen kul läsning för något av de stora partierna. Socialdemokraterna är nere på 30,9% medan Moderaterna rasat till 21,8%. För övriga Röstboskap inom Högeralliansen är det väl inte heller så kul, Folkpartiet 5,8%, Kristdemokraterna 4,4% och Centern 4,2% kanske möjligen gläder Annie Lööf och Göran Hägglund eftersom dom i varje fall ligger över 4%-spärren. Högeralliansregeringens stödparti Sverigedemokraterna på 9,6% har nog nått sin höjdpunkt. På den Rödgröna sidan har Miljöpartiet 11,1% och Vänsterpartiet 8,3%. FI redovisas inte separat här. I dag publicerar dessutom Svenska Dagbladet sin undersökning som görs av Sifo. Och dom konstaterar att de båda "stora", dvs S + M, aldrig haft så lågt totalt stöd som nu, 50,6%. Och man kan spekulera i varför? Kan det bero på partiernas feghet? Stefan Löfvens fega mittenpolitik ger underlag för partier som mer vågar säga ifrån som V och Mp (och FI). Moderater som tycker att Fredrik Reinfeldt fegar in mot mitten går uppenbarligen till Sverigedemokraterna. Dom andra tre Högerallianspartierna förlorar ju också eftersom dom suddat bort sin profil i glädjen över att få sitta vid samma bord som Fredrik Reinfeldt och Anders Borg och lyfta på handen när dom får order om detta. I Sifos undersökning får på den vänstra planhalvan Socialdemokraterna 29,4% (-1,3 sedan valet), Miljöpartiet 13,0% (+5,6), Vänsterpartiet 6,4% (+0,8) och Feministiskt Initiativ 3,4% (+3,0). På den högra planhalvan noterar Moderaterna 21,2% (-8,7), Folkpartiet 6,8% (-0,3), Centern 5,5% (-1,1), Kristdemokraterna 3,5% (-2,1) samt Sverigedemokraterna 9,0% (+3,3). Vänsterblocket får sammanlagt 52,2% (48,8% utan FI som ju ligger under spärren). Högerblocket får 46,0% (37,0% utan SD och 33,5% utan även Kd som ju också ligger under spärren). Av alla dessa spännande siffror kan vi dra slutsatsen att det mycket väl kan bli spännande på valnatten. Där mycket avgörs av vilka partier som kommer in eller inte kommer in utan hamnar under 4%-spärren. Det kommer också att avgöras av om Sverigedemokraterna fortsätter att vara ett stödparti (om än mycket opålitligt och oönskat) till Högeralliansen.

» Om Moderata politiker: I går skrev jag ju en del om vår lokala Moderatpolitiker Pontus Pålsson som Helsingborgs Dagblad ägnade 4 sidor åt i går. I dag blir det ytterligare nästan två sidor och en huvudledare. HD 1, HD 2 och HD ledare. Självklart är detta mycket besvärande för Moderaterna att ha en ledande politiker som har svårt för att uppföra sig mot andra på ett sätt som inte gör att dessa känner sig hotade. Från den handlingsplan som gäller kan följande båda citat kanske säga en del. - "Tjänstemän får inte vara ensamma med berörd förtroendevald". Eller: - "Vid fysiska möten utanför arbetsplatsen ska polis tillkallas om skyddsbehov föreligger". Det är nog dags för Moderaterna att ta mod till sig och säga ifrån på skarpen, även om Skånes Landshövding Margareta Pålsson skulle bli sårad om Pontus Pålsson får sparken.

Inga kommentarer: