fredag 29 mars 2019

Vem kan man lita på?

» Hela Sverige ska leva! - Snömos

- "Hela Sverige ska leva!" Visst låter det bra. Det är ett slagord, eller ska vi kalla det för ett vallöfte, som väl alla riksdagspartierna ställer upp på. Med lite olika ordalydelse naturligtvis. Men vad är de fina orden värda när det kommer till kritan?

Skåne
Den ökända s.k. servettskissen till budget från Moderaterna och Kristdemokraterna som dessa lyckades kuppa igenom i riksdagen innehåller mängder av nedskärningar i budgeten som bara har kladdats ner på ett papper utan att tänka efter vilka konsekvenser nedskärningarna får. Miljöbudgeten är en katastrof där mängder av olika miljöprojekt nu får ett plötsligt abrupt slut. M och Kd glömde att det kanske behövs pengar. Men sådana småsaker var inte så viktiga, det viktiga vara att kladda ner lite siffror på ett papper som Riksdagen sedan beslutade om.

Ett annat område är halshuggningen av pengar till Arbetsförmedlingen. Ett yxhugg som naturligtvis var ideologiskt betingat. M och Kd står för privatiseringar och verkar tro att detta ska bli enormt mycket billigare - och bättre. Att tänka så långt som att det kanske behövs tid för att nedskärningar ska få effekt? Nähä! Redan idag går stora delar av pengarna till Arbetsförmedlingen till uppköp av tjänster från privata "arbetsförmedlare". Där arbetssökande får gå och lära sig att skriva en jobbansökan medan arrangören håvar in pengar. Men de som redan har svårt för att få ett jobb får inget jobb bara för att dom för femtioelfte gången får lära sig att skriva ett CV. Dom behöver praktiskt hjälp med t.ex. praktikplatser och liknande.

Men som sagt. Nu slaktades bidragen till Arbetsförmedlingen i den budget som spikades. Arbetsförmedlingen räknade på pengarna och konstaterade att vi måste säga upp de flesta av våra anställda och stänga de flesta kontoren vi har om vi ska kunna spara in alla de pengar som vi inte längre får i anslag. Några pengar över för att köpa upp fler tjänster finns det inte kvar trots detta. I går kom Arbetsförmedlingens lista över vilka kontor som ska läggas ner. Här i Nordvästskåne där jag bor läggs kontoren i Åstorp, Bjuv, Klippan, Perstorp, Örkelljunga, Båstad, Ängelholm, Landskrona, Svalöv och Höganäs ner. Kvar blir kontoret i Helsingborg. Totalt läggs 17 arbetsförmedlingskontor i Skåne ner och bara 6 blir kvar.

Nu handlar detta inte bara om budgeten. Det handlar också om en pågående trend. Jobben, arbetsplatserna, servicen osv centraliseras till storstäderna. Övriga landet utarmas på service, på arbetstillfällen, på möjligheter att leva. Samhällena utanför de stora städerna ska förvandlas till sovstäder utan service, utan arbetsplatser. Den som är dum nog att bosätta sig där får skylla sig själv om man måste pendla till jobben. Man blir utlämnad till opersonlig service via datorn.

- "Hela Sverige ska leva!" Glöm det!

Ett annat exempel på politikernas dubbelspel handlar om kollektivtrafik. Här i Skåne har de nytillträdande inom den borgerliga Högeralliansen inlett sitt arbete med att först höja skatten och sedan dra ner på anslaget till kollektivtrafiken och Skånetrafiken. Första effekten blir nu att ett antal busslinjer läggs ner och flera andra får sämre trafik. Naturligtvis inte i städerna utan på landsbygden. Vad man uppenbarligen inte begriper, högsta ansvarig är moderaten Carina Zachau, är att om det går färre bussar så blir det fler som väljer att ta bilen. Kan man inte ta sig hem på kvällen så struntar man helt i bussen och kör bilen istället. Redan nu står det klart att nästa år kan det bli nedskärningar i tågtrafiken också.

- "Hela Sverige ska leva!" Pyttsan!

Inga kommentarer: