tisdag 5 mars 2019

Fingrar i syltburken

» Bankskandal nummer femtioelva

Syltburk
Den Nordisk-Baltiska bankskandalen fortsätter att växa. Först var det den danska banken Danske Bank som avslöjades med att ha haft sina fingrar i syltburken och nu hade kladdig sylt långt upp på armarna. Sedan var det den svenska banken Swedbank som avslöjades med att ha haft sina fingrar i samma syltburk. Nu senast är det den finska banken Nordea som avslöjas med att ha stoppat sina fingrar i exakt samma syltburk. Sedan kan man uttrycka det som den riskansvariga i Nordeas ledning, Julie Galbo, uttrycker det:

- "Det har aldrig varit vår avsikt att missbrukas för penningtvätt."

Men det är av stor vikt att komma ihåg hur Nordeas ordförande uttryckte det för några år sedan:

Björn Wahlroos
"Nu kommer jag nog att stöta mig med vissa men omkring 80 procent av människorna är idioter, åtminstone när det handlar om pengar. Finanssektorn handlar om att flytta pengar från de 80 procenten som saknar idéer till de 20 procent som har det."

Kanske menade han som vännen Sture Persson tolkade det:

- "Omkring 80 procent av människorna är idioter, resten är brottslingar!"

Vi kan ta ett citat från en kommentar till skandalen som jag läser i Svenska Dagbladet:

- "Dags att granska Wahlroos rejält, han verkar haft (och har) hela händer i syltburken."

Eller kanske ett annat citat, rubriken till Patricia Hedelius analys av affären i dagens Svenska Dagbladet:

- "Nordeas Finlandsflytt ser ut som en flykt."

Till slut en ordväxling mellan Nordea först och sedan kommentaren från visselblåsaren Bill Browder:

- "Nordea har mognat, anställt och utbildat mängder av penningtvättsgranskare" säger Nordea.
- "Det där är bara ord" svarar Bill Browder

Det hela är alltså en enorm skandal. Fast tyvärr inget som förvånar. Bankerna har än en gång visat sig vara allt för tjänstvilliga gentemot de som redan har gott om miljoner (och miljarder...). Detta medan vi andra småkunder skinnas. Men, det är ju helt i enlighet med Björn Wahlroos filosofi. Ta pengarna från de 80% småkunderna, dom är ju bara idioter och se till att dom andra skurkarna med idéer får mer pengar att leka med.

I Svenska Dagbladet har man granskat inkomsterna för VD:n för de fyra stora bankerna med verksamhet i Sverige. Nordea är ju en finsk bank, men med verksamhet i Sverige. Nordeas VD Casper von Koskull hade 2018 en lön inklusive förmåner på motsvarade ca 21,7 miljoner kronor. Det är alltså 60.000 om dagen, 7 dagar i veckan. På en vecka tjänar alltså Casper mer än vad en normal knegare får ihop på ett år. Och så har han så totalt misslyckats med att sköta sitt jobb!

Efter Casper von Koskull kommer Swedbanks Birgitta Bonnesen som hade en lön på 15,1 miljoner, och ytterligare 35% till en pensionsförsäkring. Handelsbankens VD Anders Bouvin fick ihop 13,2 miljoner och dessutom har man avsatt 242 miljoner kronor i pensionsavsättning till honom när han nu avgår i mars månad. Slutligen har vi SEB:s Johan Torgeby som får nöja sig med 12,6 miljoner kronor.

Björn Wahlroos
Stackars knegare!

Svenska Dagbladet
Svenska Dagbladet
Privata Affärer
Sveriges Radio
Helsingborgs Dagblad
Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: