fredag 15 mars 2019

Våldets triumf

» Hotet kommer från höger

Terrordåden i Christchurch i Nya Zeeland när högerextremister gick till attack mot två moskéer och dödade minst 49 människor påminner oss än en gång om att det är dags att ta hotet från den högerextrema miljön på allvar. Till och med SÄPO börjar inse att hotet från högerextremister, nazister, vitmakt-rörelsen osv är stort. I de här grupperna finns många som är våldsbenägna. Regelbundet har vi kunnat läsa om högerextremister som rest till t.ex. Ryssland för att få vapenträning. Grupper med anknytning till de här grupperna har dömts för attacker mot t.ex. flyktingboenden. Man utesluter inte våld för att uppnå sina syften. Som den här lilla "rubriken" från ett "nyhetsbrev" från en av dessa grupper.

Väpnad kamp

Obs, ovanstående är INTE ett skämt.

Jag är ledsen
Den nu aktuella attacken i Christchurch är bara ett exempel på hotet från den högerextrema vitmakt-rörelsen runt om i världen. Tydligen har fyra personer anhållits för attackerna. Senaste siffran är att 49 personer sköts ihjäl och lika många skadades när beväpnade män gick till attack mot två moskéer medan bön pågick och kallblodigt sköt ihjäl så många man kunde. Den skyldige, en högerextremist vid namn Brenton Tarrant, har tydligen lagt ut ett manifest där han bland annat hyllar Anders Breivik som ju utförde det värsta terrordådet i Norden i modern tid. Anders Behring Breivik (han kallar sig numera Fjotolf Hansen) sprängde först en bomb i regeringskvarteren i Oslo då 8 personer dog och åkte sedan ut till Utøya där det norska Arbeiderpartiets ungdomsförbund hade ett läger och sköt ihjäl sammanlagt 69 personer varav de flesta var ungdomar under 20 år. Det är alltså detta grymma terrordåd som en av de skyldiga till terrordådet i Nya Zeeland (en högerextremist från Australien) hyllade och uppgav sig vara inspirerad av. Han ska också ha hyllat Anton Lundin Pettersson som 2015 mördade tre personer på en skola i Trollhättan bara för att dom var invandrare. Han var inspirerad av nazismen och rasismen. Tydligen ska han också ha uppgett att attacken var en hämnd för det värsta terrordådet i Sverige när Rakhmat Akilov på Drottninggatan mördade sammanlagt 5 personer.

Samtidigt som vi går och oroar oss över återvändande IS-sympatisörer så glömmer vi ett annat hot. Som kanske är minst lika stort. Hotet kommer från alla former av fanatiker. Och hotet från militanta islamister ska inte förminskas. Den stora drömmen om Kalifatet har krossats och en del kommer kanske att inse att kampen var förgäves och ge upp. Men andra kommer naturligtvis att vilja fortsätta kampen på annat sätt. De utgör ett stort hot. Men det är viktigt att inse att hotet från Högerextremister och liknande grupper är lika stort. Attackerna mot moskéerna i Christchurch är bara ett exempel. Det är mindre än ett år sedan den amerikanska högerextremisten Robert Bowers attackerade en synagoga i Pittsburgh och mördade 11 personer bara för att dom var judar. USA har haft en våg av massmord och terrorattacker från högerextremister men verkar ha en annorlunda definition på vad som är ett terrordåd.

Vi måste ta avstånd från ALLA våldsbenägna fanatiker.

Inga kommentarer: