tisdag 12 mars 2019

En dag i pessimismens tecken

» Klimatkrisen

Tror ni att mänskligheten är villiga att göra de uppoffringar som krävs för att rädda klimatet? Tyvärr är jag rädd för att vi inte är villiga att göra de uppoffringar som krävs. Jag är rädd för att hoppet står till att vetenskapsmännen har räknat fel!

Det ställer ju krav på att vi ALLA, i hela världen, gör uppoffringar. Vi kan inte skylla på att det inte har någon betydelse vad just jag gör. För resonerar alla på samma sätt så går det åt skogen. Vi måste helt enkelt ALLA vidta åtgärder som gör att vårt avtryck minskar.

Är vi villiga att offra vår årliga flygresa till värmen. Är vi villiga till att betala mycket mer för de få flygresor vi kanske måste göra. Tänk på att vi svenskar flyger idag mycket jämfört med andra. Får människor i andra länder högre standard kommer dom att börja flyga, och då måste vi minska ännu mer.

Här i Sverige ökar utsläppen från trafiken istället för att minska Vi kör allt mer bil och kräver allt mer lastbilstransporter. Framtidsvisionen är ju att istället för att fortsätta att köpa nya allt större bilar så sköts transporterna av små elektriska självgående bilar som vi beställer när vi behöver. Kommer alla dessa skrytmånsar som ser bilen som en kukförlängare att köra runt i och visa upp sig i acceptera detta? Eller dom kommer att fortsätta att köpa allt större, dyrare och maffigare bilar? Kommer framtidsvisionen att gå åt skogen?

Vi måste lägga om vår kost och vår konsumtion. Kommer vi att vara villiga till detta? Eller kommer vi alla att resonera som så att det hjälper inte att jag själv gör något utan vi fortsätter som innan!

Kommer vi att lyckas stoppa den ständigt ökande befolkningen på jorden. För oss svenskar är det nog inget problem, men hur övertygar vi fattigare människor om att man inte behöver många barn som ska försörja oss. Hur övertygar vi djupt religiösa människor av alla religioner om att det är inte Guds uppgift till oss att fylla jorden. Ju mer jordens befolkning ökar desto värre blir det för klimatet. Ökat välstånd innebär i allmänhet färre barn, men samtidigt en ökad konsumtion.

xxxxx

Är ni optimister? Är ni villiga att uppoffra er? Är ni villiga att dra ert strå till stacken för att lösa problemet? Eller ni lever på hoppet - att vetenskapsmännen har räknat fel?

Jag ber om ursäkt för att jag är så pessimistisk i dag. Jag skyller på att jag har känning av migrän, och det gör mig också deprimerad!

Inga kommentarer: