fredag 22 mars 2019

Internationella vattendagen

» Försvaret av demokratin kräver demokratiska metoder

Ovanstående rubrik kan tyckas självklar. Men så är det faktiskt inte, alltså självklart. När demokratin ska försvara demokratin mot icke-demokratiska krafter så är det ju faktiskt viktigt att man håller sig inom de demokratiska principerna. För om man använder icke-demokratiska metoder för att försvara det man kallar demokratin så är man ju inte längre en demokrati. Man är bara en annan icke-demokrati!

Vad är demokrati
Varför skriver jag ner sådana här djupa filosofiska resonemang? Med jämna mellanrum så anser sig demokratins försvarare vara tvingade att runda lagarna och juridiken för att vinna kampen mot t.ex. terrorister. Internationellt kan vi ta ett par exempel. USA har ansett att det är helt OK att låsa in misstänkta terrorister på en militärbas som USA har på Cuba, Guantánamo. Utan rättegång, utan bevis och dessutom utsätta dom för upprepad tortyr. Allt för att bekämpa icke-demokratiska terrorister. Men om man använder den formen av behandling så är man ju inte själva heller en demokrati! Det är inte mycket bättre än om IS fängslar och torterar motståndare.

Staten Israel har gjort sig ökända för att utföra illegala morduppdrag i andra länder mot vad man anser vara motståndare och hot mot staten Israels existens. Men om man mördar människor i andra länder så är man ju inte mycket bättre än om motståndare till Israel skickar agenter till Israel och mördar politiska ledare eller militärer där!

Anser vi att vi är en demokrati, då måste vi också använda demokratiska metoder för att bekämpa de som vi anser hotar demokratin.

När det gäller de IS-sympatisörer och IS-stridande som kan förväntas försöka återvända "hem" så poppar det upp den ena fantasifulla reaktionen efter den andra. Men även här gäller ju att eftersom Sverige är en demokrati som bygger på att man följer lagen, så måste samhället också följa lagen och de demokratiska principerna när vi försöker ta hand om det problem som detta naturligtvis innebär. Då kan man inte som t.ex. den moderata pajasen Christian Sonesson i Staffanstorp, vägledd av den "moderata" debattören Ann Heberlein (som tydligen fått jobb som politisk sekreterare i Staffanstorp), runda lagarna för att få publicitet. I det moderat/sverigedumokratiska fästet Staffanstorp är man på väg att besluta att ge socialtjänsten i uppdrag att vägra ge eventuellt bistånd till misstänkta IS-supportrar. Något som är ett brott mot lagen. Eventuellt bistånd får man för sina behov, inte för sina åsikter. Nu är väl risken inte så stor att det överhuvudtaget är aktuellt i villaghettot Staffanstorp. Men det är oroväckande när politiker vill "försvara demokratin" genom att sänka sig till de icke-demokratiska nivåerna. Sverigedumokrater på andra orter är på väg att motionera om att följa Staffanstorps exempel.

Jag upprepar. Demokratin måste i sig själv vara så stark att demokratin kan hålla sig inom lagarna och de demokratiska principerna när man försvarar demokratin mot icke-demokratiska element.

Power to the people

För annars är vi ju inte en demokrati!

1 kommentar:

Sven Tycker sa...

De Sverigedumokratiskt inspirerade Moderaterna i Staffanstorp är inte ensamm i Skåne om att inte kunna lagen.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/ahmadzia-11-har-aldrig-fatt-bidrag-anda-anmald-for-bidragsbrott