lördag 16 mars 2019

Dagen efter

» Fortsatta tankar

Gårdagens högerextrema terrordåd i Christchurch i Nya Zeeland fortsätter naturligtvis att engagera. Jag har varit inne och läst på en del av den svenska högerextremismens hemsidor för att se hur man där rapporterar, och hur deras läsare kommenterar det som sker. Kommentarerna skiljer sig naturligtvis. Allt från de som hävdar att det hela är Fake news till de som tar avstånd från attackerna eftersom den här typen av agerande skadar saken. Sedan har vi naturligtvis de som hyllar det som sker eller som säger att det går så när man låter landet invaderas av muslimer.

Älska din granne
Massmördaren Brenton Tarrant kom ju från grannlandet Australien. Ett land som gjort sig känt för en mycket avvisande attityd mot flyktingar. Dessa har mer eller mindre konsekvent dumpats på mindre öar utanför Australien. Annars är ju Australien i huvudsak befolkat av just invandrare. De ursprungliga innevånarna aboriginerna lever en undanträngd och i många fall diskriminerad tillvaro. Den australiska senatorn Fraser Anning lägger skulden på de styrande i Nya Zeeland och deras flyktingpolitik: - "Den riktiga orsaken till blodbadet på Nya Zeelands gator idag är migrationspolitiken som tillåtit fanatiska muslimer att flytta till Nya Zeeland från första början."

Men attacken har också fått efterverkningar i Australien. Den högerradikala nätprofilen Milo Yiannopoulos som efter olika beslut till slut fått inresevisum till Australien för en föreläsningsturné fick sitt visum indraget. Milo Yiannopoulos är en av de ledande inom den s.k. alt right-rörelsen och som gjort sig ökänd för rasistiska och sexistiska uttalanden har bland annat fått sitt konto indraget på Twitter hade sökt visum för en föreläsningsturné. Det australiska inrikesdepartementet hade avrått från att bevilja visum, men immigrationsministern David Coleman valde att trots detta bevilja visum. Nu har han fått kalla fötter och dragit in detta.

Förhoppningsvis har morden fått många att vakna upp. Hoten mot vår demokrati kommer från många håll. Det är därför viktigt att demokratin bekämpar alla hot. Men samtidigt måste demokratin använda demokratiska metoder. För annars är vi ju inte längre en demokrati utan något annat!

2 kommentarer:

Sven Tycker sa...

https://www.svd.se/trumps-ord-betyder-nagot--sarskilt-for-ensamma-galningar

Sven Tycker sa...

https://expo.se/2019/03/så-hyllar-nmr-terrordådet-i-christchurch