onsdag 20 mars 2019

Ett parti fyller år

» Grattis på 55-årsdagen

I dag är det faktiskt 55 år sedan Kristen Demokratisk Samling bildades. Sedan 1995 kallar man sig Kristdemokraterna. Från början ansåg man inte att man tillhörde något block i politiken, men vid valet 1985 hade man ett valtekniskt samarbete med Centern som innebar att man för första gången lyckades ta sig in i den svenska Riksdagen.

Ebba Busch Thor
Sedan dess har det runnit mycket vatten under broarna. Från att ha kallats ett socialkonservativt parti med kristna rötter har Ebba Busch Thor förvandlat KD till ett populistiskt högernationalistiskt parti med en främlingsfientlig agenda. Ebba Busch Thor har hittat en nisch av väljare bland sverigedumokrater som känner lite rädsla för SD:s nazistiska historia och bland den moderata högerflygeln. Om inget exceptionellt händer inom svensk politik inom det närmaste kommer med största sannolikhet Kristdemokraterna att bli den gemensamma nämnare som behövs för att skapa ett högerkonservativt block innehållande Sverigedumokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna. KD är på väg att acceptera detta och moderater som är likasinnade kan ta över Moderaterna när Ulf Kristersson åker ut med huvudet före.

Rivaliteten mellan Ebba Busch Thor och Annie Lööf tar sig t.ex. allt mer underliga uttryck. De kristdemokratiska attackerna mot Centern och Liberalerna för deras "förräderi" att till slut välja att hellre acceptera en regering ledd av Stefan Löfven än att skapa en regering led av Ulf Kristersson som är helt beroende av Jimmie Åkessons aktiva stöd har blivit allt mer intensiva. Detta medan allt fler sverigedumokrater och moderater på högerflygeln har charmats av Ebba Busch Thors attacker. Nu senast har Ebba Busch Thor gått till förnyad attack mot Annie Lööf för vad hon anser vara oärlighet innan valet. Ebba anser att Annie skulle ha deklarerat redan innan valet och innan vi visste resultatet av valet att hon skulle deklarerat redan då att hon helst valde att acceptera Stefan Löfven som statsminister för att undvika en regering med Jimmie Åkesson i knät. Fast riktigt så uttryckte hon det naturligtvis inte. Själv tyckte jag att Annie Lööf klart deklarerade innan valet att hon inte kom att delta i en regering som var beroende av Sverigedumokraterna. Själv tycker jag att Ebba Busch Thor i så fall var lika oärlig innan valet som inte redan då deklarerade att hon hellre hade gjort sig beroende av Jimmie Åkesson än accepterat Stefan Löfven. Något som hon ju aldrig gjorde!

Fast många oroas över Ebba Busch Thors högergir för KD. En är den gamla kristdemokraten Anders Wijkman som säger att: - "Jag känner inte igen mig i partiet". Hur detta ska sluta vet vi inte.

Ebba Busch Thor

Hur som helst, grattis på 55-årsdagen. Fast jag tror att det är många fler gamla kristdemokrater som undrar var detta ska sluta.

Inga kommentarer: