måndag 4 mars 2019

Att få politikerförakt

» HELA Sverige ska leva

När våra riksdagsmän sittande i sina bänkar i Stockholm uttalar sig så är det väldigt viktigt att påpeka att Hela Sverige ska leva. Men sedan finns det ju verkligheten också!

Vi som bor i mindre kommuner, vi som bor utanför storstäderna, vi betalar exakt lika mycket skatter som storstadsborna betalar. Snarast är det nog så att vi betalar lite högre kommunalskatt. Däremot har vi ofta lite lägre löner. Men, trots att vi alltså betalar samma skatter till Staten, så får vi sämre service av Staten!

Hela Sverige ska leva
Det är nu ett antal år sedan som Försäkringskassan lade ner all personlig service utanför storstäderna. Skattemyndigheten samma sak. Nu är det Arbetsförmedlingens tur. Till viss del som ett resultat av Högerns ogenomtänkta servettskiss till budget som man drev igenom i Riksdagen så ska Arbetsförmedlingen göra sig av med en stor del av sina anställda. Och samtidigt väljer man då att lägga ner sina kontor med personlig service i cirka 130 kommuner i Sverige. Under åren 2015-2017 lade Arbetsförmedlingen ner 78 kontor och nu ska alltså ytterligare 130 av de kvarvarande 242 kontoren läggas ner.

Det ska alltså påpekas att nedläggningen är ett led i en utveckling som pågått länge. Det beror inte bara på Högeralliansens genomdrivna hafsbudget. Svenska medborgare som bor i mindre kommuner är helt enkelt mindre värda när Staten ska spara och rationalisera. Det handlar alltså inte bara om en försämrad service till de som bor i mindre kommuner. Det handlar lika mycket om arbetstillfällen. I dag finns det snart inga statliga eller offentliga arbeten att få i kommuner utanför städerna förutom de som kommunen själva erbjuder.

Och till och med de kommunala jobben outsourcas till städerna. Här i Nordvästra Skåne förekommer ett samarbete mellan kommunerna som kallas Familjen Helsingborg. Så är t.ex. kommunens löneadministration centraliserad - till Helsingborg. Vi har alltså en utveckling där mindre kommuner förvandlas till sovstäder. Det finns inga jobb utan man tvingas pendla för att få ett jobb. Staten som arbetsgivare lämnar, Regionerna lämnar och till och med kommunerna själva flyttar bort jobben. Här nere i Skåne handlar det trots allt om korta avstånd. I glesbygdsområden handlar det om helt andra sträckor.

Hela Sverige ska leva! Glöm dessa fina ord. Dom är inte värda ens trycksvärtan när det kommer till kritan och politikerna sittande i sina bänkar i Stockholm ska fatta sina beslut. Då har uppenbarligen till och med de som ursprungligen bor i mindre kommuner förvandlats till storstadsbor som inget vill se eller höra.

Arbetsförmedlingen
Aftonbladet
SVT
Sveriges Radio
Dagens Nyheter

1 kommentar:

Sven Tycker sa...

https://www.svd.se/lofven-kallar-myndigheter-efter-af-besked/i/senaste