onsdag 27 mars 2019

Storpolitik

» Krim en del av Ryssland

Vi kan nog förvänta oss ett sådant erkännande inom kort från Vita Huset. Visserligen har man ju från "alla" håll klart deklarerat att man inte kan ändra gränser med militärmakt. Nu har dock USA genom Donald Trump deklarerat att den principen inte gäller längre. Donald Trump har, antagligen för att stötta vännen Benjamin Netanyahu i den pågående valkampanjen i Israel där Benjamin Netanyahu är hårt trängd, beslutat att man nu accepterar det israeliska annekterandet av syriska Golanhöjderna. Israel ockuperade ju Golanhöjderna från Syrien för många år sedan och har sedan dess flyttat in stora grupper israeliska bosättare i området samtidigt som stora delar av den ursprungliga befolkningen har fördrivits.

Nu har alltså Donald Trump bestämt att USA nu erkänner att Golanhöjderna är en del av staten Israel. Dvs Vita Huset har frångått principen att man inte kan flytta nationsgränser genom militära erövringskrig. Än så länge har i och för sig resten av världen inte följt i USA:s fotspår. Men vi kan nog förvänta oss att en del andra länder som sitter i Donald Trumps knä kommer att följa efter. På samma sätt som en del länder följde efter när USA bestämde sig för att flytta sin ambassad till Jerusalem. Genom vilket beslut man alltså erkänner att Jerusalem är Israels huvudstad och därmed erkänner man den israeliska ockupationen och annekterandet av östra Jerusalem.

Jag kan undra hur länge det dröjer innan t.ex. Liberalerna föreslår att Sverige också ska erkänna den israeliska ockupationen och annekterandet av Golanhöjden. Man har ju föreslagit att överväga att följa USA:s exempel och flytta ambassaden till Jerusalem. Dvs att erkänna ockupationen och annekterandet av östra Jerusalem. Kan vi gissa att kristdemokraternas Lars Adaktusson kommer att driva igenom ett liknande krav från Kristdemokraterna? Kan vi vidare gissa att man jublar på Vänskapsförbundet Sverige-Israel?

Så nu väntar vi bara på att man konstaterar att den ryska ockupationen av Krim också ska accepteras. Eller?

Inga kommentarer: