torsdag 7 mars 2019

Smålands Nationaldag

» Om moral (dvs brist på...)

Det finns tillfällen när man undrar vad människor menar med moral. Premierar vi god moral? Lite då och då tar jag ju upp frågan om moralen inom banksektorn. Ett område där moralen inte imponerar på mig. I dagens Svenska Dagbladet kan vi se att storägarna i Swedbank inte verkar tvivla på frågan om att ge Birgitte Bonnesen och resten av styrelsen ansvarsfrihet. Något moraliskt ansvar för det som hänt har man ju inte i styrelsen! Moral?

Istället är det dessutom uppenbart att styrelsen för Swedbank ska få rejäla lönelyft. 5% föreslås det att styrelsen i Swedbank ska få i lönelyft. Klart mer än vad de vanliga avtalen ger för resten av personalen. Men så har väl styrelsen utmärkt sig speciellt för att ha gjort ett bra jobb! Moral?

Inte lätt att välja
För övrigt kan vi konstatera att även de andra svenska storbankerna föreslår lönelyft till styrelserna som ligger över vad resten av personalen i bankerna får enligt avtalen. Men som sagt, dom har väl också utmärkt sig för sitt goda arbete! Moral?

Jag såg förresten att Volvo skulle slopa bonusen till personalen. Det hade tydligen inte gått tillräckligt jättebra för verksamheten. Av någon anledning så avsåg det där med att slopa bonusen inte bonusen till ledning och styrelse. Men det är antagligen inte deras fel att det inte gått så bra som hoppats. Detta beror ju på knegarna på golvet och inte ledningen! Moral?

Jag antar att ni inte missat den Liberala riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl som drabbats av att få betala ockerhyra för ett litet krypin i Stockholm när hon var i Stockholm för riksdagsarbetet. En liten bostadsrätt som kostade 2.500 kronor i hyra fick Emma betala 13.000 för i andrahandshyra. Ren ockerhyra! Dessutom hyrdes tydligen lägenheten ut utan tillåtelse från bostadsrättsföreningen. Lyckligtvis så betalar Riksdagen ut 8.600 kronor varje månad till Emma som plåster på såren. Vilket är det högsta man kan få! Kanske ska vi lägga till att ockerhyran krävs av Emmas make. Det är alltså hennes man som äger lägenheten och hyr ut den till ren ockerhyra till sin hustru. I motsats till deras gemensamma bostad i Östergötland så är maken ensam ägare till bostadsrätten i Stockholm. Man kan inte säga annat än att det är en fantastisk affärsidé att år efter år få bra betalt av oss skattebetalare för att dryga ut familjens kassa. Sedan det avslöjats så tvingas tydligen Emma tacka nej till extrainkomsten i fortsättningen. Och även betala tillbaka en dryg kvarts miljon hon fått ut under åren. Moral?

En annan liberal politiker som gör goda affärer är Liberalernas EU-politiker Cecilia Wikström. EU-parlamentariker förväntas jobba mycket. Alltså har dom bra betalt. 80.000 kronor i månaden för ett jobb som kräver mer än en heltid. Bra betalt, men säkert mycket jobb. Fast Cecilia har lite tid över. Så hon sitter dessutom i två företagsstyrelser, Beijer-Alma och Elekta, uppdrag som ger ytterligare 70.000 kronor i månaden. Jag vet inte om det står klart att styrelseledamöter i företagen har på tok för bra betalt eller om Cecilia har någon speciell sorts dygn som innehåller 36 timmar eller något sådant. Hur som helst tycker tydligen Liberalernas ledning nu att hon får välja. Moral?

Som sagt. Moral, finns det? Dom längst upp saknar i varje fall en hel del moral!

Inga kommentarer: