I Sverige (och bland annat Finland...) har vi ett nämndemannasystem för att få in ett lekmannainflytande i svenska domstolar. De svenska nämndemän som tjänstgör i Tingsrätterna utses av Kommunfullmäktige i kommunerna på förslag från de politiska partierna. Oftast handlar det om medlemmar i politiska partier, men det behöver inte vara detta. Andra länder har t.ex. någon form av jurysystem. T.ex. USA där domstolarna genom lottning och liknande utser en jury.
Men, ibland kommer det upp en diskussion om hur lämpligt det är med juridisk outbildade personer som ska delta i fastställande av skuld och dom. Personligen tycker jag dock att alternativen är sämre. Men, det är ju av vikt att man som nämndeman tar sitt uppdrag på allvar och inte låter sina personliga och subjektiva "fördomar" inverka på hur man dömer.

Den diskussion som dykt upp efter domen handlar istället om nämndemännens neutrala ställning. Har man redan innan rättegången bestämt sig för att den åtalade är en brottsling så är man jävig och ska inte delta i rättegången. En av de nämndemän som tjänstgjorde vid rättegången mot Elin Ersson skrev så här på Facebook redan innan rättegången:
- "I media hyllas hon av batikhäxorna Ernman o Ramberg. Det är mycket allvarligt när advokater stöder brottslingar."
Detta innebär att han bestämt sig för att Elin Ersson var skyldig redan innan rättegången har börjat. Nu deltog han trots detta i rättegången och ville istället att Elin Ersson skulle dömas ännu hårdare än vad juristerna och de andra nämndemännen ansåg. Nu är istället risken (chansen...) stor för att hela rättegången måste göras om. Allt bara för att en nämndeman inte begriper vad som gäller. Han har visat att han aldrig skulle utsetts till nämndeman.
Det är väl ingen som blir förvånad om jag berättar att det är en Sverigedumokrat!
1 kommentar:
https://www.svd.se/namndeman-som-domde-ersson-kan-sparkas
Skicka en kommentar