måndag 23 juli 2018

Varmkorvens dag

» Skruva ner termostaten!

Jag tillhör inte värmeälskarna. Jag kan inte se något nöje i att ligga och steka mig. Alltså är jag innerligt trött på den värmebölja som vi drabbats av denna sommar. Statistik är något man alltid kan ljuga med. Men jag såg att SMHI räknat fram att denna juli månad troligtvis är den varmaste juli månad på 260 år. Att det är just 260 år beror på att det är 260 år sedan man började mäta temperaturen i Stockholm. Men fortsätter det som det varit tills nu (och prognoserna pekar på det) så har det i varje fall i Stockholm varit den varmaste juli månad sedan man började mäta för 260 år sedan. Och det är inte bara hos oss som det sätts värmerekord. I Algeriet uppmättes i början av juli 51,0 grader varmt. I Oman var det i slutet av juni inte under 42,6 grader någon tid på dygnet. Kanske ska vi inte klaga trots allt?

Hur ligger man och sover på natten om det är 42 grader varmt? Hur kan man överhuvudtaget existera om det är 51 grader varmt?

Gassande sol
Hetta och torka får enorma konsekvenser. Alla skogsbränder som härjar just nu är ett exempel. Det är enorma värden som bara brinner upp och där det samtidigt läggs enorma resurser på att försöka begränsa skadorna. Torkan får enorma konsekvenser. Lantbrukens skördar blir inte tillräckliga. Lantbruken får inte tillräckligt med foder till djuren. Jag gick igenom Kalvahagens naturreservat som ligger nästan mitt i Åstorp i dag. Den s.k. Fårahagen upplåts alltid för bete så att området inte ska växa igen. Kor, och ibland får, får gå och beta i området. I dag såg jag att en del av kossorna satts att beta på en helt annan äng som egentligen ska slås. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med bete. Vi kan se på träd, som björk, att den redan börjar fälla sina blad. Träden torkar ut. Samma gäller bärbuskar och liknande som ger mindre skörd än vanligt. Både färre bär för att inte tala om små bär. Sedan slutet av april har det här i Åstorp kommit regn under två dagar. Lite drygt 10 mm en dag i juni och mycket mindre än det en dag nu i juli. Det är katastrofläge! Grundvattennivåerna kommer att vara så låga att det kommer att vara problem med vattentillgången för lång tid framåt.

Naturligtvis ska man vara försiktig med att dra förhastade slutsatser av vad som är orsaken till vädret. Enstaka extrema vädersituationer är inget bevis för något. Men verkligheten är den att medeltemperaturen har stigit under en lång tid, och fortsätter att stiga. Antalet extrema vädersituationer ökar runt om i hela världen. DETTA är enligt vetenskapsmännen ett bevis för den globala uppvärmningen. Vi MÅSTE helt enkelt ta till radikala åtgärder för att få stopp på detta. NU!

Tyvärr verkar inte människor ta det hela på allvar. Inte makthavarna i varje fall. Vi kan helt enkelt inte fortsätta med att öka våra utsläpp. Att flyget måste ta sitt ansvar är bara en liten del. Men ALLA måste dra sitt strå till stacken. Jag skrattade lite åt att den internationella flygindustrin hade lovat att bara fortsätta öka sina utsläpp fram till 2020. Sedan skulle man börja betala för ytterligare ökningar! Man skulle alltså inte minska sina utsläpp. Man skulle inte betala för sina utsläpp. Man skulle börja betala för de utsläpp som man fortsatte att öka med efter 2020. I dag skrattar jag inte, jag gråter.

Fast jag såg att skogsbränderna beror inte på värme eller torka utan beror på invandringen! Jo, tydligen har man från dom kretsarna på fullt allvar framfört den åsikten. Dom förnekar sig aldrig. Allt som går att skylla på invandrare eller invandring skylls på detta. Dessutom skyller man allt annat på invandrare också!!

Inga kommentarer: