söndag 29 juli 2018

Hur löser man en konflikt?

» Var är ni Israelvänner?

Senaste nytt från den israeliska ockupationen av palestinska Västbanken är att den italienske gatukonstnären Jorit Agoch nu har gripits av israelisk gränspolis på Västbanken. Han ska enligt ockupationsmaktens militär ha "skadat och vandaliserat säkerhetsbarriären i Betlehem-området".

"Vandaliseringen" handlar om att han ska ha målat ett porträtt av den 17-åriga palestinska aktivisten Ahed Tamimis på en mur som upplevs som en symbol för den apartheidpolitik som förs av den israeliska ockupationsmakten.

Den 17-åriga tjejen Ahed Tamimi släpptes förresten i dagarna från israeliskt fängelse där hon suttit sedan hon som 16-åring gett två israeliska ockupationssoldater en örfil. Ett grovt brott när den då 16-åriga tjejen beväpnad med sina bara händer attackerade två hårt beväpnade soldater och gav dom vardera en örfil. Så grovt att den israeliska utbildningsministern Naftali Bennet ansåg att hon borde spärras in på livstid. Attacken från Ahed Tamimi kom några timmar efter att hennes kusin skjutits i ansiktet av israeliska soldater. Vilket straff dessa fick har inte framgått av nyhetsbevakningen.

Make peace - not war

För övrigt efterlyser jag fortfarande någon form av reaktion från landets Israelvänner på vad som egentligen är Israels långsiktiga mål med ockupationen av Västbanken och de syriska Golanhöjderna. Är det skapandet av två fria demokratiska stater som ska leva sida vid sida? Är det en annektering och skapande av en enda judisk apartheidstat där judar lever som första klassens medborgare medan palestinier och andra degraderas till en andra klassens medborgare som är målet? Eller vill man skapa en enda demokratisk stat av hela området där alla medborgare assimileras till medborgare och av samma värde? Snälla, kan inte någon berätta vad som är Israels mål!

För övrigt har jag inte heller sett något inlägg och synpunkt från landets Israelvänner till den nya lag i Israel som bland annat avskaffat arabiska som officiellt språk i Israel. De som bodde där när den judiska staten skapades och som inte flytt eller fördrivits (20% av befolkningen i Israel är i dag araber, palestinier, beduiner osv) handlar det om. Deras språk har nu avskaffats som officiellt språk av den ultraortodoxa höger som i dag styr över Israel. Kära Israelvänner, ni har varken försvarat beslutet, kritiserat beslutet eller möjligen förklarat beslutet. Var är ni? Är ni bara aktiva när andra utifrån kritiserar Israel?

Inga kommentarer: