onsdag 25 juli 2018

Spontana tankar mitt i veckan

» Seriöst?

I Grekland har 74 människor dött i en skogsbrand som spreds med blixtens hastighet in i bebyggt område. Sverige är drabbad av extrema skogsbränder. Den svenska spannmålsskörden blir katastrofalt dålig pga torka och hetta. Lantbrukarna har problem att få foder till sina djur. Det sätts värmerekord runt om, både i Sverige och på många andra håll i världen. Många länder har drabbats av våldsamma översvämningar. Vi drabbas helt enkelt av allt fler extrema vädersituationer. Enstaka extrema väderhändelser är inget ovanligt. Men, jordens medeltemperatur stiger. Och, den stiger snabbare än vad vetenskapsmännen befarade. Världens vetenskapsmän är i stort sett eniga om att våra utsläpp bidrar till att skapa en global uppvärmning. En uppvärmning som resulterar i allt fler extrema vädersituationer. När det blir varmt, blir det ännu varmare. När det regnar, regnar det ännu mer. När det blåser, blåser det ännu mer.

Vår jord
Sveriges snabbast växande politiska parti som har stöd av ungefär var femte svensk tror dock inte på vetenskapsmännen. Så vill till exempel Sverigedumokraterna dra ner på anslaget till SMHI med 11 miljoner kronor. SMHI - Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut ligger helt enkelt risigt till hos Sverigedumokraternas miljöpolitiska talesperson. Han heter Martin Kinnunen. - "Forskningen används till opinionsbildande verksamhet. Man har ett syfte, inte att ta fram kunskap, utan att skapa opinion." Sverigedumokraterna är inte ett seriöst politiskt parti. SD är en samling dårfinkar som skyller allt på invandringen. När partiet försöker formulera sin politik inom andra området så vet man i allmänhet inte vad man sysslar med. Och det slutar till slut ändå i att det också är invandringens fel.

/Ovanstående syn på SMHI från Sverigedumokraterna är tydligen drygt ett år gammal. Huruvida SD bytt åsikt i frågan, som sker i så många olika frågor allt efter Jimmie Åkessons humör, vet jag dock inte. Kanske får jag anledning att återkomma i ämnet?/

I Dagens Svenska Dagbladet kommenterar Tomas Augustsson flygindustrins optimism. - "Trots oron – flygjättarna spår dubbelt flygande" blev rubriken. Flygindustrin räknar helt enkelt med strålande tider. Försäljningen av nya flygplan överträffar förväntningar. Flygindustrins stora problem verkar vara att hinna med att tillverka alla flygplanen dom får sålda. Artikeln är en lång beskrivning av läget, och också ett försök att dämpa optimismen lite. Men det finns ett intressant faktum. I artikeln nämns ord som "miljö", "utsläpp" och liknande 0 (Noll) gånger. Att ett ökande flygande är ett miljöproblem är helt enkelt inget problem. Flygindustrin verkar inte heller göra några satsningar på bättre miljö. Lika lite som flygbolagen. I dag är flyget ett skattefrälse som slipper ta ansvar för sina utsläpp. Inga begränsningar, inga målsättningar, det är bara fritt blås. Jag såg helt nyligen att flygindustrin (om det är tillverkarna eller flygbolagen eller båda delar vet jag inte) hade kommit överens om att fritt öka utsläppen från flygandet fram till år 2020. Sedan skulle man börja betala någon form av miljöavgifter på ytterligare ökningar. Dra ner ridån!

Skogsbränderna fortsätter att härja, både här och där och lite varstans.

Inga kommentarer: