söndag 15 juli 2018

Älska din nästa

» Apartheidstat

I Israel har det blivit stora demonstrationer från människorättsorganisationer mot ett nytt lagförslag som gör att staten Israel tar ännu ett steg mot att bli en apartheidstat. Lagen som Premiärminister Benjamin Netanyahu och hans högerparti Likud vill driva igenom har som syfte att olika grupper inte ska bo tillsammans. Lagen innebär att de boende i judiska samhällen ska kunna förbjuda t.ex. araber att flytta in i bostadsområdet. Syftet med lagen är att judar ska bo i ett område, araber i ett annat, beduiner i ett tredje. Syftet med lagen är att skapa ett apartheidsamhälle som skiljer på olika grupper så att dom inte beblandas. Samtidigt innebär lagen att hebreiska ska bli det enda officiella språket i den judiska staten Israel. Arabiskan degraderas till ett andraspråk. Det bor fortfarande kvar många araber i Israel som bodde där när den judiska staten Israel bildades och som inte flytt eller fördrivits. Ca 20% av innevånarna är araber. Andra grupper som är rädda för att bli diskriminerade är t.ex. de etiopiska judar som bor i Israel. De flesta av dessa har emigrerat till Israel, men ses av ortodoxa judar som en andra klassens judar eftersom dom har en annan hudfärg. Även inom det egentliga Israel vill de styrande skapa en apartheidstat där olika grupper skiljs åt.

Fred
I det ockuperade Palestina är denna apartheidstat ännu mer tydlig där judiska bosättningar tillåts breda ut sig medan de områden där palestinier har rätt att bo och vistas blir allt mer kringskurna och kontrollerade. Olika områden är förbundna med varandra med korta korridorer med polisspärrar. Även i det ockuperade Palestina lever inflyttade judar som en överklass medan de palestinier som bor där förvandlas till en andra klassens innevånare.

Sverige, och större delen av det internationella samhället, anser att det ska finnas två demokratiska stater, Israel och Palestina som ska leva fredligt sida vid sida. Tvåstatslösning som det kallas med ett vackert namn. Detta är också det som de palestinska valda ledarna har accepterat. Däremot är det oklart vad som egentligen är det mål de styrande i staten Israel har. Jag blir allt mer övertygad om att målet är att skapa ett stor-Israel som omfattar både Israel och Palestina där judar ska styra och vara en första klassens innevånare medan palestinier, beduiner och andra ska leva som en andra klassens innevånare i en apartheidstat. Eller ännu hellre, lämna och fly till grannstaterna. Men jag har aldrig sett någon förklaring till vilken lösning som de styrande i Israel vill ha på konflikten. Jag har länge efterlyst en förklaring från Israelvänner i Sverige. Men dom är tysta på den punkten.

Med största sannolikhet kommer jag att utpekas som antisemit och judehatare på grund av vad jag skriver. Men, det är inte så. Det är de styrande högergrupper i Israel som med stöd av extrema ultraortodoxa judiska grupper som styr staten åt detta hållet som jag är kritisk mot. Det finns i Israel bland judar en stark opposition mot denna politik. Men, det finns i de styrande leden en stark känsla av att judar står ett steg över andra. Inte att alla är lika mycket värda. Jag är lika lite islamofob för att jag kritiserar muslimska stater som Saudiarabien eller Iran för att vara muslimska diktaturer. Eller för att jag tar avstånd från islamistiska terrorgrupper som tror att deras tro ger dom rätt att fritt mörda andra människor.

För en tid sedan konstaterade Jan Guillou att Israel är den stat som beordrat flest mord av motståndare i andra länder. Lönnmord och andra aktioner är vanliga. Men det är som vanligt. Den som framför kritik mot staten Israels agerande framställs omedelbart som antisemit av israelvänner.

Alla är lika mycket värda

Snälla israelvänner! Någon av er kan väl berätta för mig hur Israel vill lösa konflikten med palestinierna? Ska det få finnas en stat vid namn Palestina på Västbanken där palestinier har rätt att styra och som lever i fred med grannstaten Israel? Vad ska hända med alla judiska bosättningar? Eller ska det skapas en enda stat där alla medborgare är likvärdiga medborgare med samma rättigheter och skyldigheter? Eller är det en apartheidliknande stat som är målet? Snälla! Någon kan väl berätta.

Inga kommentarer: