torsdag 19 juli 2018

En omprioritering krävs

» Varifrån kommer hotet?

Skogsbränderna som härjar på många håll i vårt land ger oss anledning att ställa ett antal frågor. I går hörde jag på TV en kristdemokratisk politiker vara upprörd över att inte alla de militära helikoptrarna som finns används i brandbekämpning och att Sjöfartsverkets helikoptrar inte ens är utrustade med krokar så att dom kan användas. Allt var enligt denna goda kristdemokrat vår nuvarande regerings fel. Jag undrar om den gode kristdemokraten haft en liten funderingen om varför man själva inom borgerligheten under de åtta år som man själva styrde inte genomförde just det han kräver av den nuvarande regeringen.

Utropstecken
Istället är problemet att våra makthavare (av olika politisk färg) fortfarande lever i en värld där man väntar på en rysk invasion vilken dag som helst. Alltså måste alla resurser läggas på att förbereda oss för en sådan aggression. Det är dags att fundera över var det verkliga hoten kommer ifrån istället. Det hade kanske varit mycket bättre om helikoptrarna först och främst var avsedda just för inrikes "katastrofer" och inte står på marken och väntar på en rysk invasion eller på att få användas när generalerna får leka med de tuffa pojkarna i NATO. Det är helt enkelt mycket större risk för bränder och olyckor och andra allvarliga händelser än en rysk invasion. Men det är inte lika spännande.

Det ger mig anledning att återigen ta upp ämnet med allmän värnplikt och repetitionsutbildning. Jag stödjer en allmän värnplikt. Alla (killar och tjejer) ska kallas in för en "värnpliktsutbildning". Men inte först och främst för att lära sig skjuta ihjäl ryssar. Utan för att ALLA ska få en grundlig utbildning i sjukvård, brandsläckning, katastrofhjälp när elnätet eller telenätet lägger av osv. Allt som kan göra nytta för samhället vid naturkatastrofer, olyckor eller andra katastrofer. Tänk om alla svenskar hade den typen av utbildning? Visst hade vi haft en bättre beredskap när något händer. Det händer inte dagligen, inte årligen. För många kanske det aldrig blir aktuellt att behöva använda kunskaperna. Men, jag är övertygad att vi kommer att behöva kunskaperna mycket mer än att lägga 10-tals och ännu fler 10-tals miljarder för att militära generaler ska ha något att leka med. Lägg miljarderna på att skydda och rädda det civila samhället istället för att ge dom till generalerna att leka med.

Och till den där kristdemokraten vill jag säga att du var patetisk i ditt försök att ta politiska poäng på en katastrof. Ni är själva exakt lika skyldiga! När du krävt miljarder till militären har du samtidigt begärt miljoner till civilförsvaret?

Inga kommentarer: