lördag 28 juli 2018

Tuut tuut

» Om att ta politiska poäng

Den extrema hettan och torkan har ju skapat en hel del problem. Skogsbränder är en del i detta. Tyvärr ofta förorsakade av idioter utan vett i skallen som grillar trots förbud eller slänger cigarettfimpar utan att tänka. Detta har fått en hel del politiker till att försöka ta billiga politiska poänger. Andra, likt Sverigedumokraterna som tillhör klimatförnekarna, har blivit ganska tysta i sin argumentation. Men de politiker som försöker ta billiga politiska poänger på bristande resurser hos civilförsvaret ska verkligen hålla tyst. Vi har haft en intensiv period där de politiska partierna har gjort vad dom kunnat för att bjuda över konkurrenterna med ökade anslag till det militära försvaret. Men, vi ska hålla i minnet att det är just det MILITÄRA försvaret som man bjudit över varandra om. Det som hänt den här sommaren visar att det är inte det militära hotet som är överhängande. Det är andra hot. Det är alltså inte generalerna som behöver fler stridsflygplan, ubåtar, luftvärnspjäser eller korvetter att leka med. Det är civilförsvaret som behöver mer resurser! Men på den punkten har jag inte märkt av någon överbudspolitik från något håll innan sommaren. Det har istället varit tyst som i en grav.

Brandförsvaret och andra delar av civilförsvaret behöver mer pengar och mer resurser. Köp in ett par tre stycken färre Gripen-plan så kan det bli pengar över till en rejäl satsning på civilförsvar. Brandmännen behöver mer pengar. Sedan får vi acceptera att varje kommun inte kan ha full beredskap när stora katastrofer inträffar utan man måste då få hjälp från grannkommunerna. Och när de riktigt stora katastroferna inträffar (som nu) så kan inte heller Sverige som stat ha tillräckliga resurser utan då måste vi samarbete med andra länder.

Brandbil

Men, det är inte generalerna som behöver mer pengar att leka med, det är t.ex. brandcheferna som behöver mer pengar för förbättrad beredskap. Låt det bli en lärdom!

Inga kommentarer: