lördag 21 juli 2018

Tänk efter före

» Ideologi på gott och ont

Att ha en ideologi är viktigt. Som politiskt intresserad tycker jag det är viktigt att ha en ideologi i grunden som styr vad vi sedan kommer fram till i den praktiska politiken. Men, ibland kan ideologin göra att man blir blind och inte ser klart. Svenska Dagbladet skriver om ett sådant exempel i dag. Något som kostat stockholms skattebetalare många sköna miljarder. Som kunde använts bättre.

Känn dig lurad
Vad jag pratar om? Katastrofen Nya Karolinska Sjukhuset! I Svenskans artikel får vi följa hur borgerliga (främst moderata) politiker av ideologiska skäl skulle privatisera så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt. Den ideologiska tanken att privatisera och sälja ut fick fotfäste och alla andra tankar slängdes på sophögen.

I dag vill ingen ta ansvar eller oftast ens uttala sig. Det var "Privatisera mera" som gällde framför allt annat. Alltså fick stockholmarna ett lyxsjukhus som blev världens dyraste sjukhus men som inte fungerar som det ska. De som är glada är alla konsulter som flockats kring smörgåsbordet och byggföretaget Skanska som gjort en rejäl hacka på affären. Och Stockholms skattebetalare fick betala.

NKS är alltså ett ytterst uppenbart exempel på där ideologin (privatisera allt) sattes över alla andra tankar. Att låta "det privata" till och med finansiera bygget med egna lån trots att i princip ALLA kunde påpeka att det skulle bli billigare om landstinget lånade pengarna. Man bara måste driva igenom projektet trots att man bara fick in ett enda anbud - Skanska. De flesta varnade för att gå vidare, men ideologin i det moderatledda styret fick styra. Vi SKA privatisera!

Så nu sitter stockholmarna där med världens dyraste sjukhus men också världens lyckligaste konsulter och byggbolag. Men ingen vill ta ansvar, ingen vill förklara, ingen vill uttala sig. Troligen skäms dom öronen av sig, men kan ju inte erkänna att ideologin (privatisera mera) fick ta överhanden över verkligheten.

Jag vill alltså utfärda en varning. Moderater är farliga!

Inga kommentarer: