onsdag 18 juli 2018

Gubbstruttar och feminister

» Sven som feminist

Jag såg en artikel i gårdagens Helsingborgs Dagblad (jag fick den inte förrän i dag eftersom dom uppenbarligen har vissa tekniska problem i tryckeriet i Malmö som numera trycker både Sydsvenskan och HD), en artikel som handlade om könsfördelningen på fullmäktigelistorna till valet i de skånska kommunerna. I snitt är det 60% män och 40% kvinnor. Jämnast är fördelningen i Höganäs där det bara är fördelningen 53-47 som gäller medan det är allra sämst i Sjöbo där det är 67-33 som gäller. Två tredjedelar av kandidaterna är alltså karlar.

Feminism
Målet är naturligtvis att det blir 50-50 utan att det ska behövas någon form av kvotering. I ett idealt samhälle är inte fördelningen 50-50 i alla sammanhang. Men det blir 50-50 i snitt utan att man behöver ta till konstlade metoder. Tyvärr är det så att det krävs någon form av kvotering och fördelning än så länge.

Fördelat på de politiska partierna ligger Vänsterpartiet faktiskt högst med 51% kvinnor 49% män. Lyckats allra bäst har Miljöpartiet med 50-50. Även Socialdemokraterna (54-46) och Liberalerna (55-45) får väl sägas ha godkänt. Ännu mer godkänt hade det varit om man trodde att det kunde vara tvärtom på andra håll. Tyvärr är det ju inte så...

Kan ni gissa vilket parti som ligger sämst till? Rätt gissat! Sverigedumokraterna. 73% män och 27% kvinnor. Dvs nästan tre fjärdedelar är gubbstruttar och bara en dryg fjärdedel är kvinnor. Kanske ska vi se detta som en komplimang åt kvinnorna. Dom vill inte ställa upp för Sverigedumokraterna! Hur som helst utklassar Sverigedumokraterna dom andra partierna i botten. Centern (61-39), Moderaterna (62-38) och Kristdemokraterna (62-38) ligger ganska lika.

Varför är det så att det är självklart att det ska vara gubbar som bestämmer? Min mamma, som engagerat sig hela sitt liv trots det motståndet, har lärt mig att det måste inte vara så.

Inga kommentarer: