fredag 20 juli 2018

Girighet

» Eget sedeltryckeri

Jag hade tänkt gnälla lite på bankerna och tyckte att jag kommit på den ideala rubriken, "Eget sedeltryckeri"! Men, sedan tänkte jag lite längre. Bankerna vill ju inte ha med kontanta pengar att göra, dom är ju på väg att tvinga eller locka alla svenskar att kasta sina plånböcker eller pengabörsar i återvinningen och bara ha några plastkort och en mobiltelefon i fickan istället. Alltså är ju rubriken inte lika finurlig som jag först tänkte. Men efter modigt övervägande har jag bestämt mig för att behålla den, och försöka se det hela symboliskt istället.

Sedeltryckeri
Vad det handlar om är att alla de fyra svenska storbankerna har nu presenterat sina bokslut för andra kvartalet. Handelsbankens vinst ökade från 5,3 miljarder till 6,2 miljarder jämfört med förra året. Swedbanks vinst ökade från 6,0 till 7,4 miljarder på ett kvartal jämfört med för ett år sedan. SE Bankens vinst ökade från 5,7 miljarder till 10,7 miljarder. Slutligen ökade Nordeas vinst från 10,5 till 13,8 miljarder. Sammanlagt gjorde alltså de fyra storbankerna en total vinst på 38,1 miljarder under de tre månaderna april-juni-juli. En ökning från 27,5 miljarder under samma period förra året. De tre månaderna innehåller 91 dagar, alltså gör de fyra bankerna en vinst på 419 miljoner kronor om dagen, 7 dagar i veckan. Det är 17,4 miljoner kronor varje timme, dygnet runt. Det blir alltså 1,75 i timmen på varje svensk innevånare, dygnet runt, 7 dagar i veckan. Medan du sover har alltså banken gjort en vinst på 14 kronor på dig, 14 kronor på din partner, 14 kronor på din bebis, 14 kronor på din farmor, 14 kronor på din granne och 14 kronor på din värsta ovän. Slantarna trillar in!

Omräknat till helår så blir vinsten för de fyra storbankerna 152,4 miljarder kronor. Den svenska statens utgifter för försvar och krisberedskap beräknas enligt budgetpropositionen bli 52,7 miljarder för 2018. Avgiften till EU beräknas för 2018 bli 34,8 miljarder. Om vi sedan lägger till vad som kallas "Ekonomisk trygghet vid ålderdom", dvs pensioner på 34,4 miljarder så blir detta sammanlagt 121,9 miljarder. De fyra storbankerna gör alltså en vinst som skulle räcka till att betala hela vår försvarsbudget, hela vår pensionsbudget och dessutom vår avgift till EU. Och det skulle fortfarande vara 30 miljarder kvar att betala ut till ägarna.

Jag tror att jag behåller rubriken om "Eget sedeltryckeri".

Det finns dom som talar om giriga bankdirektörer och andra slipsnissar. Jag tänker inte säga emot dom...

Vi kan förstå att den största pengamaskinen av dom alla, Nordea, är på väg att smita till Finland som vilken annan skattesmitare eftersom man inte anser sig ha råd att avstå mer pengar till skattebetalarna så att bankerna kan räddas av skattebetalarna nästa gång bubblan spricker.

Nordea farväl

”Nu kommer jag nog att stöta mig med vissa men omkring 80 procent av människorna är idioter, åtminstone när det handlar om pengar. Finanssektorn handlar om att flytta pengar från de 80 procenten som saknar idéer till de 20 procent som har det.”

/Björn Wahlroos, Styrelseordförande Nordea/

Inga kommentarer: