torsdag 26 juli 2018

Vänster om marsch

» Tankar i värmen

Som politiskt intresserad statistiknörd så är ju de många väljarundersökningar som publiceras väldigt intressanta att läsa. Och även att kommentera dom här på Sven Tycker lite då och då. Egentligen skulle man kunna fylla en hel bloggsajt med den här typen av tankar och kommentarer. Men, jag tror faktiskt att en sådan blogg skulle bli, om möjligt, ännu tråkigare att läsa än vad Sven Tycker rent allmänt är att läsa. Fast ibland, lite då och då, kan jag inte låta bli att låta mina tankar fladdra iväg.

Ingen högersväng - tack
Vad vi ska vara medvetna om är att man alltid ska ta den här typen av undersökningar med en eller ett par nypor salt. En del av undersökningarna har resultat som verkar något udda och resultaten skiljer sig ju en hel del åt. Dom olika instituten använder lite olika metoder och man frågar inte lika många om deras åsikt. Alltså, man ska ta siffrorna med försiktighet. Det hindrar inte att man kan glädjas när det går åt rätt håll medan man avfärdar undersökningen som otillförlitlig när siffrorna visar fel. Det är enkelt, och alltså bra för många partier eftersom dom kan välja vilka dom vill lita på. Man kan också välja att jämföra med förra månaden, förra året eller med valet. Bara att välja!

Hur som helst såg jag att SVT i dag presenterat sin undersökning för juli, en undersökning som görs av Novus. Denna undersöknings stora vinnare jämfört med förra månaden är Vänsterpartiet som får 10,1% (+1,1) och Miljöpartiet som får 5,7% (+1,0). Dom två stora förlorarna jämfört med förra månaden är Socialdemokraterna som får 23,7% (-0,8) och Sverigedumokraterna som får 21,6% (-0,8). För övriga partier är ändringen inte så stor. Moderaterna får 19,6% (-0,2), Centern får 8,4% (-0,5), Liberalerna får 5,0% (+0,2) och Kristdemokraterna är nu nere på 3,2% (-0,2).

Av detta kan vi utläsa att det s.k. Rödgröna blocket får 39,5% (+1,3) medan den borgerliga Högeralliansen får 36,2% (-0,7). Eftersom KD skulle åkt ut är deras siffra egentligen 33,0%. Dvs tillsammans med vännerna i Sverigedumokraterna får man majoritet i Riksdagen med 54,6%. Jag är dock fortfarande osäker på om Jan Björklund och Annie Lööf ställer upp på en sådan konstellation. Vi kan däremot konstatera att en konstellation med Moderaterna med stöd av Sverigedumokraterna (41,2%) är större än det Rödgröna blocket (39,5%). Vi kan alltså mycket väl tänka oss att om Ulf Kristersson föreslås till statsminister så röstar S + V + Mp Nej, M + Sd röstar Ja medan L + C lägger ner sina röster. Vi får då en Moderat minoritetsregering som sitter i Sverigedumokraternas knä. En faktiskt inte helt verklighetsfrämmande tanke.

Jonas Sjöstedt
En annan variant är en koalition S + Mp + C + L (42,8%) som alltså blir större än M + Sd (41,2) och som alltså skulle vinna en omröstning så länge V inte aktivt röstar emot även om M + Sd röstar emot. Som vi ser det så finns det väldigt många spännande utvägar där faktiskt Centern och Liberalerna sitter i en guldstol och avgör hur det skall gå genom att aktivt rösta för, rösta emot eller lägga ner sina röster. Inte heller en stor koalition S + M (43,3%) kan väljas om inte ett eller flera partier lägger ner sina röster. Om jag ska vara uppriktig så är jag ganska orolig för den kohandel som kommer att ske efter valet. Där väldigt mycket kommer att ske bakom stängda dörrar och där löften och hot som framförts inte kommer att avslöjas förrän ett antal memoarer publiceras någon gång år 2040 eller ännu senare!

Vad det gäller de enskilda partierna så kan vi se att Socialdemokraterna ligger kvar på rekordlåga siffror. Något som ju inte förvånar när man ser partiets oförmåga att bedriva och argumentera för en socialdemokratisk politik. Men däremot har Vänsterpartiet stora framgångar. Vänstern är i undersökningarna nu med god marginal Sveriges fjärde största parti och alltså klart större än Centern, dubbelt så stora som Liberalerna och Moderaterna är inte ens dubbelt så stora. Sverigedumokraterna ligger kvar på platsen som Sverige näst största parti. Finns det verkligen så många som lockats av Jimmies populistiska hel- eller halvlögner och myter? Tyvärr är det ju ett internationellt fenomen. Jag får glädjas åt Vänsterpartiets framgångar i varje fall.

Inga kommentarer: