onsdag 11 juli 2018

Kriminalitet

» Juridikens labyrinter

Även en juridiskt okunnig person som er senior bloggare kan ibland inbilla mig att jag har en åsikt om juridiska frågor. I dagarna har vi haft ett antal händelser med juridiken inblandad i media. Så jag tänkte tycka till lite om dessa.

Paragraf
§ 1.   Låt oss börja i Sverige. Hockeyspelaren Jakob Lilja har nu fått sin slutliga dom i Högsta Domstolen. Denna tycker precis som tidigare instanser i Tingsrätten och Hovrätten att hans grova överfall bakifrån med klubban i nacken på motspelaren Jens Olsson var en misshandel som hörde hemma i domstolen. Jakob Lilja döms till villkorlig dom men ska dessutom själv stå för rättegångskostnaderna på 45.000 kronor. Domstolen har då tagit hänsyn till att han även tidigare dömts till 10 matchers avstängning. Jakob Lilja tycker däremot inte att det här hör hemma i en domstol. Vilket är en fruktansvärt naiv inställning. Jakob Lilja anser att domen hör hemma hos idrottens disciplinnämnd och inte i juridiken. Trams! Skulle jag vilja säga. Snarare tycker jag att domen tyder på att straffen i Sverige måste skärpas. Om man medvetet slår en annan människa medvetslös så är inte en villkorlig dom tillräckligt.

§ 2.   En 35-årig nätpedofil har dömts till 4,5 års fängelse. Han döms för hundratals övergrepp mot sammanlagt 63 olika flickor i åldrar från 9 år och uppåt som han under närmare 10 års tid vid kontakt på nätet övertalat att utföra olika sexuella handlingar framför webbkameran. Mannen har erkänt handlingarna. Fast jag undrar om straffet är tillräckligt. Men, det är klart. Vad den här mannen behöver är vård. För övrigt är det väl invandringens fel. För så'n här brott är det väl invandrare som begår?

Juridikens vågskål
§ 3.   Ett bevis på att det är invandrare som begår sexbrott kan vi läsa från Grekland. Där står en utländsk inkastare på ett nöjesställe på Håll-i-gång-gatan anklagad för flera våldtäkter mot svenska tjejer. Han misstänks ha druckit flickorna fulla och sedan tagit dom med sig ut på stranden för att våldta dom. Ofta i form av gruppvåldtäkter. Andra boenden i området berättar att han var ökänd för sitt uppträdande. Det hände regelbundet att han försvann ner till stranden med berusade tjejer för att senare återkomma ensam. Nu har i varje fall två svenska tjejer anmält honom. Han är alltså invandrare till Grekland men har bott där några år. Kanske ska vi poängtera att han kommer från Sverige men har bott i Grekland ett antal år! Men, det är uppenbart att det i varje fall är invandrare som begår våldtäkter och sexuella övergrepp.

§ 4.   Slutligen läser vi att domen mot Beate Zschäpe i Tyskland nu fallit. Hon döms till livstids fängelse för medhjälp till minst 10 mord under åren från år 2000 och sex år framåt. Hennes båda pojkvänner Uwe Mundlos och Uwe Böhnhardt sköt under ett antal år ihjäl 9 helt oskyldiga invandrare i Tyskland. Dessutom gjorde man två sprängdåd med flera svårt skadade och olika rån mm. Dom tre var medlemmar av den nynazistiska gruppen NSU. Hennes båda pojkvänner begick självmord när polisen kom dom på spåren. Från början behandlades skjutningarna och morden bara som uppgörelser inom invandrargrupper. Att det skulle finnas nynazister som mördade människor bara för att dom var invandrare var ju inte en tanke man hade. Nu har i varje fall Beate Zschäpe efter 5 års rättegång fått sin dom. Även några andra medhjälpare har fått sina domar. Avslöjandena fick också till följd att chefen för den tyska säkerhetspolisen fick avgå. Det visade sig att säkerhetspolisen gallrat bort handlingar om NSU (Nationalsozialistischer Untergrund).

Det är farligt att leva. För vissa är det farligare! Men en dag kommer vi alla att dö. Fast alla andra dagar kommer vi INTE att dö!

Inga kommentarer: