tisdag 16 januari 2024

Svensk borgerlighets fiasko

» Rekorduselt stöd.

Enligt Ipsos senaste väljarundersökning, som publiceras av Dagens Nyheter, är stödet för de fyra borgerliga partierna idag sämre än någonsin. Det är nu 20 år sedan som de fyra partierna Moderaterna, Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna under ledning av Fredrik Reinfeldt skapade den Borgerliga alliansen. Man vann sedan två val i rad och fick bilda en gemensam regering. Mellan 2006 - 2010 fanns det i den svenska riksdagen en majoritet för dessa fyra borgerliga partier. Som mest fick man i DN/Ipsos väljarundersökningar ungefär 53% av stödet under den här perioden.

Idag är denna borgerliga allians splittrad och nästan utraderad och får bara stöd av hälften så många svenskar. Idag samlar dessa fyra partier totalt 26% i stöd. Var fjärde svensk alltså. Under Ulf Kristerssons styre har i praktiken den Borgerliga alliansen utplånats. Tre av de fyra partierna hotas av att åka ut ur riksdagen. Ulf Kristerssons styre har fått Moderaterna att tappa positionen som Sveriges näst största parti. Den Moderata makthungern som gjort att man sålt sig till ett reaktionärt populistparti med nazistiska rötter och har gjort att Centern helt lämnat borgerligheten och snarast lierat sig med ärkefienden. Liberalerna och Kristdemokraterna har tappat så stort stöd genom att ha sålt ut sig till ett nazistanstruket parti att båda partierna starkt hotas av utplåning. Samtidigt har Moderaternas anpassning till högerextremismen gjort att partiet är det parti som nu förlorar flest väljare till just detta högerextrema nazistanstrukna parti.

Vår styrande Brunblå sörja
I väljarkåren idag har de Rödgröna partierna en klar majoritet av stödet medan övriga borgerliga partier förvandlats till stödpartier till ett högerextremt parti. Man går helt i Sverigedemokraternas ledband. Känner du dig nöjd Ulf Kristersson?

Läs:
Historiskt bottenrekord för de borgerliga partierna. - Dagens Nyheter
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Med högern för ökad byråkrati.

I en debattartikel i Helsingborgs Dagblad (och gissar jag på en del andra håll också) går en Emil Eneblad, som tydligen är talesperson för Ungsvenskarna som är Sverigedumokraternas ungdomsförbund, ut i kamp mot vad han kallar "sosseriet" i vårt stackars samhälle. Ungsvenskarna är det nuvarande ungdomsförbundet för SD. Det har funnits flera tidigare som slängts ut eller brutit med SD under åren.

Hur som helst handlar frågan om att det på lönebeskedet vi får från arbetsgivaren så ska det också framgå hur mycket arbetsgivaravgift som betalts in av arbetsgivaren. Allt tydligen för att vi alla ska bli mer medvetna om hur mycket skatter vi i själva verket betalar in. Men varför bara redovisa just arbetsgivaravgiften? Vi borde i så fall ju också få med moms och en mängd andra avgifter som vi betalar in till staten. Och egentligen borde ju själva preliminärskatteavdraget som redovisas vara uppdelat på hur mycket som är statlig skatt, hur mycket som går till regionen och hur mycket som går till kommunen. Sedan tycker jag ju faktiskt att det borde redovisas vad pengarna används till också. Det kan väl inte vara för mycket begärt? Hur mycket betalar jag till försvaret, hur mycket går till sjukvården, hur mycket går till skolorna, hur mycket går till kulturen, hur mycket går till infrastrukturen, hur mycket är det som går till Public service, hur mycket kostar partistödet, hur mycket kostar olika miljöåtgärder, hur mycket av stödet går till utlandet i olika stöd, hur mycket stödjer vi de regionala flygplatserna med, hur mycket går till Kungahuset, hur mycket....? Ja, uppräkningen av vad vi egentligen borde informeras om kan fortsätta länge.

Kära Emil, jag tycker du ska kräva att vi vid varje lönetillfälle får ett fyllt A4-ark (med tryck på framsida och baksida) med information om alla skatter vi betalar in och vad alla dessa skatter slösas bort på. Kanske ska vi få hela statsbudgeten med inkomster och utgifter? Och naturligtvis samma redovisning för aktuell region och aktuell hemkommun?

Sedan tycker jag du ska krypa hem till barnkammaren igen och växa upp!

Läs:
Varför ska inte löntagare få veta vad de betalar i skatt? - Ungsvenskarna i Helsingborgs Dagblad
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Krigshetsen.

I Dagens Nyheter skriver Johan Croneman mycket insiktsfullt om krigshetsen under Folk och Försvar kongressen. Om man lyssnade på t.ex. en kamouflageklädd ÖB Micael Bydén kunde man nästan få intrycket att de ryska styrkorna stod beredda vid den svenska gränsen och bara väntade på attackorder från Putte i Kreml. Mängder med politiker och media hakade på. Det kunde ju bli fantastiska stora svarta rubriker att sälja lösnummer med. De kritiska och ifrågasättande frågorna fanns inte bland de politiska kommentatorerna. Kritiken har kommer från kultursidor och politiska motståndare.

Men, verkligheten är ju faktiskt den att den ryska militären är fullt upptagna i Ukraina. Så länge kriget i Ukraina mer eller mindre står stilla har den ryska militären inga resurser för några nya krig. Och om vi tittar realistiskt så har Ryssland inget som helst intresse av att hamna i krig med t.ex. Sverige (eller Finland osv). Visst kan vi beskylla Putin för att gå omkring och tro på ett Storryssland. Men ett Storryssland innefattar faktiskt inte de Nordiska länderna eller de Västeuropeiska länderna. Putins ambitioner handlar möjligen om att se till att alla de gamla sovjetrepublikerna åter hamnar under Kremls kontroll.

Blir Sverige indragna i krig så handlar det om att vi ställer upp och stödjer t.ex. de Baltiska staterna mer aktivt, att vi ger ett utökat stöd till Ukraina (och andra gamla sovjetrepubliker) som Moskva under Putin vill lägga under sin kontroll. Kanske är det riktigt att vi ska ställa upp med ett utökat stöd till dessa länder. Men, det handlar inte om att det finns någon risk för någon rysk invasion av Sverige (och Finland).

När en kamouflageklädd Överbefälhavare står upp och hotar med en rysk invasion av Sverige i närtid så snackar han helt enkelt skit. Jag kan bara förklara detta med att han drömmer om att få testa i praktiken alla de nya, fina och dyra leksaker som han fått. Och att han vill ha ännu mer pengar att leka med.

Lugna ner er några grader!

Läs:
Kan vi få veta hur ”nära” kriget är egentligen, SVT? - Johan Croneman i Dagens Nyheter
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: