onsdag 10 januari 2024

Det var de första 10 dagarna

» Girighet kan straffa sig.

Det är inte så länge sedan som högerdebattören Alice Teodorescu Måwe fick jobb som kolumnist på Dagens Nyheter. Hon hann jobba mindre än ett år på posten. Nu tvingas hon lämna igen, Dagens Nyheter har sagt upp avtalet. Anledning? Ja, girighet lönar sig inte alltid. Alice Teodorescu Måwe har kombinerat det hela med att aktivt söka efter lobbyinguppdrag. Hon har på X (ja, ni vet det där som hette Twitter innan Elon Musk lade vantarna på det hela) aktivt gått ut och skrutit om vilka media hon kunde hittas på och berättat att hon gärna tar fler nya lobbyinguppdrag. Jag förstår att Dagens Nyheter tyckte att det blev lite för bra eftersom det ju kan uppkomma funderingar om på vems uppdrag hon skriver vad hon gör i sin kolumn. Det är inte alltid girighet lönar sig.

Läs:
Alice Teodorescu Måwe tvingas lämna DN. - Dagens Media
Twittrandet. - X/Twitter
Teodorescu blandar SVT med lobbyambitioner: Nej, det är inget konstigt. - Dagens ETC
DN dumpar Alice Teodorescu Måwe – därför tvingas hon bort. - Dagens ETC
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Apropå Elon Musk.

Medan olika näringslivsföreträdare och olika debattörer på den högra politiska skalan i vårt land ställer upp för Elon Musks motstånd mot facket så ser jag att Metall nu senast fått stöd från det amerikanska facket United Auto Workers, UAW, i sin kamp mot Tesla och Elon Musk. I USA har ju UAW efter en strejk nyligen skrivit avtal med de amerikanska bilproducenterna som General Motors och Ford. Dock inte med Tesla, som vägrar facket att bilda avdelning på Tesla. Elon Musks motstånd till facket är vida känt. Nu har UAW uttalat stöd för Metalls kamp mot Tesla i Sverige. Men som sagt, en hel del företrädare för det svenska näringslivet och flera representanter för den högra sidan i svensk politik tycker att Metall går för långt. Dom har ju "bara" förhandlat med Tesla i fem år utan att ta till några stridsåtgärder? UAW tycker precis som dessa snubbar på högerfronten att Metalls kamp mot Tesla är en principiellt viktig kamp. Den handlar om Fackets möjligheter inte bara på Tesla i Sverige, utan om Fackets möjligheter på andra arbetsplatser också, och på Teslas anläggningar tunt om i världen.

För övrigt ser jag att Elon Musk fått lite problem i USA sedan det börjat ifrågasättas hans bruk/missbruk av t.ex. kokain, LSD, ecstacy och andra droger. Det är ju allmänt känt att Elon Musk har diagnosen ADHD/Asperger. En diagnos som troligtvis också är en del av grunden till hans stora ekonomiska framgångar. Men det är också väl känt att olika droger kan vara ett sätt att självmedicinera för att hålla diagnosen under kontroll. Nu börjar uppenbarligen personer i hans närhet, som t.ex. styrelsemedlemmar i företagen som Tesla och SpaceX, att oroa sig för vad drogbruket kan leda till.

Läs:
IF Metall backas upp av amerikanskt fack. - Arbetaren
Elon Musk i blåsväder efter avslöjande om knark. - Dagens Nyheter
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» En motgång för fanatiker.

NATO-fanatikerna i vårt land har ju troligtvis nått framgång. Ett medlemskap i NATO löser ju alla våra säkerhetsproblem (enligt dom alltså). Jag för min del tror faktiskt att det skapar fler nya säkerhetsproblem än vad det löser. Men, det är ju inte jag som bestämmer utan de som bestämmer tror annorlunda. Jag tror att vi får följa Tobias Billströms mungipors hoppande upp och ner som en guttaperkaboll ytterligare ett tag. Men tyvärr tror jag som sagts tidigare att en dag så kryper Mr Erdogan of Turkey och Putinlakejen Orbán i Ungern till korset och skriver på det svenska NATO-medlemskapet.

Kärnkraftsfanatikerna i vårt land tror i varje fall just nu att dom har vunnit. Jag är inte helt säker, men känner en stark oro. Det finns en hel del fallgropar fortfarande för våra kärnkraftsfanatiker. Det är mycket slantar som skattebetalarna ska hosta upp för att det ska kunna startas några nya byggen. Förbudet mot att bryta uran i Sverige ska tas bort. Motståndet kommer att öka igen när vi kommer fram till vad en utbyggnad kommer att förorsaka. Jag anser inte att avfallsfrågan är löst, och en massiv utbyggnad kommer att öka mängden radioaktivt avfall rejält. Hur som helst så är tydligen Vattenfalls utredning om byggandet av ny kärnkraft nu klar. Fast den kommer inte att offentliggöras så vi får aldrig veta vad den kom fram till. Det hemlighetsmakeriet säger kanske en del.

EURO-fanatikerna har ju vädrat morgonluft på senare tid sedan den svenska kronan försvagats och den svenska BNP-utvecklingen tvärstannat och börjat sjunka istället. Något som dessa fanatiker tar som intäkt för att det vore mycket bättre om vi omedelbart införde Euron. SVT berättade igår om utvecklingen i Sverige jämfört med Euro-länderna och USA sedan 2000 när Euron infördes. Vi valde då att hålla oss utanför! Och det var nog tur! Om ni tittar på staplarna här under så kan vi se att utvecklingen i USA (den röda linjen) sedan dess varit bättre i USA än inom Euro-området (den blå linjen). Fast ännu bättre har den svenska BNP-utvecklingen varit (den gula linjen). När vi stannade utanför Euron och vi behöll vår självständighet så har faktiskt utvecklingen här varit bättre än den varit i Euro-länderna. Och bättre än i USA, som dock klarat sig bättre än Euro-länderna. Det är nu när vi fått en Brunblå sörja som styr som det går dåligt. Kanske är det så att det är inte Euron vi ska införa, det är den Brunblå sörjan vi ska avskaffa?

BNP-utveckling sedan 2000

Läs:
Frågan om kärnkraft river upp sår. - Aftonbladet
De vill bryta uran i Sverige – möter motstånd. - Aftonbladet
Vattenfalls utredning om ny kärnkraft vid Ringhals är klar. - Aktuell Hållbarhet
Sveriges tillväxt sedan 2000 slår både euro-zonen och USA. - SVT
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Mer om girighet.

De svenska bankerna (och banker runt om i världen) gör enorma vinster. Skillnaden mellan den ränta man tar ut på lånen till oss och den ränta man betalar ut på de pengar man lånar av oss har ökat. Alltså går bankerna bra och utdelningen till aktieägarna i bankerna slår rekord runt om i världen. När det från olika håll förs fram krav på att bankerna måste bidra mer till samhällets service genom ökade skatteinbetalningar får vi höra hur viktigt det är att bankerna när dom går bra får lägga undan så att dom inte ska behöva hjälp från skattebetalarna när dom får problem. Bankerna kan ju inte tillåtas gå under när dom får problem eftersom det sprider sig. Men nu vet vi det i varje fall, att nästa gång bankerna får problem så kommer dom inte att vända sig till skattebetalarna för att få hjälp. Den hjälpen kommer dom att få från sina ägare som får rekordutdelningar nu och som då naturligtvis kommer att betala tillbaka utdelningarna så att deras bank räddas?

Men, jag tycker faktiskt att bankerna ska ta ett större ansvar för att digitaliseringen som man tvingar på oss kunder skapat en enorm marknad för att lura oss bankkunder. Bankbedrägerierna sätter ständigt nya rekord. 2023 var det senaste rekordåret. Bankerna får faktiskt ta ansvar för att deras säkerhetssystem är så dåligt att det går att lura människor på deras pengar. Det är bankerna som tvingar in oss i den digitala bankvärlden med BankID och internetappar. Då får dom faktiskt ta ansvar för att dom inte skapat ett system som är säkert utan istället skapat ett system som ska vara enkelt (för bedragaren...).

TA ERT ANSVAR!

Läs:
2023 var rekordår för telefonbedrägerier. - Dagens Nyheter
Han drabbades av bedragare: Jag är förbannad på bankerna. - Dagens Nyheter
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: