Jag tjyvläser i hustruns facktidning Vi Lärare. Nä, jag ska erkänna att det var hustrun som visade mig artikeln! Men Sveriges Lärares medlemstidning Vi Lärare har tittat lite på friskolorna och statistiken. Och det är intressanta siffror som säger en hel del.
De sex mest lönsamma friskoleaktiebolagen gör en sammanlagd vinst på över 2 miljarder. Överlägset mest lönsam är största Academedia som hade ett rörelseresultat på 1,27 miljarder. Alltså på våra skattepengar! Hur kan det bli så mycket slantar över till ägarna? Ja, det beror inte på att högste chefen inte plockar ut så mycket lön.
* Direktör Marcus Strömberg på Academedia har en förvärvsinkomst på 9,5 miljoner.
* Anna Sörelius Nordenborg på Internationella engelska skolan ligger på dryga 4,2 miljoner.
* Johan Kyllerman på Atvexa tjänar nästan 2,3 miljoner.
* Raja Thorén på Thoréngruppen nästan 870.000 (och som ägare ytterligare drygt 6,8 miljoner i kapitalinkomst).
* Cecilia Carnefeldt på Kunskapsskolan nästan 1,5 miljoner (och som ägare ytterligare nästan 250.000 i kapitalinkomst).
* Håkan Jensen på Jensen education tjänar drygt 1,5 miljoner (och så ytterligare nästan 8,7 miljoner som ägare).
Så visst kan det vara lönsamt att driva en kommersiell friskola! Högsta inkomsterna inom den offentliga sektorn och skolan har Utbildningsminister Mats Persson och Skolminister Lotta Edholm som har en månadslön på 150.500. Inom kommunerna ligger Lena Holmdahl i Stockholm på 146.500, Susanna Olsson Casas i Uppsala med 144.500 och Maria Andersson i Göteborg 136.300 kronor.
Inbesparingen görs istället på lärare / förskollärare och annan personal. En kommunalt anställd lärare har i snitt en månadslön på 38.000 kronor. En lärare inom friskolorna ligger på 33.200 kronor. Skillnaden i lön mellan en gymnasielärare är 6.350 kronor i månaden och inom grundskolan 2.850 kronor. Ett sätt att spara in pengarna är att andelen icke-behöriga lärare är mycket lägre inom de kommersiella friskolorna.
- "Det är inte några uppgifter vi lämnar ut."
- "Jag kan inte kommentera vår ägares/vd:s ersättning, då det är en privat angelägenhet."
Så lyder svaren när Vi Lärare frågar om lönerna för cheferna. Friskolorna omfattas ju inte av offentlighetsprincipen - som offentliga skolor gör. Så inkomstuppgifterna har fått plockas från gamla deklarationer.
Visst är det spännande att vi är helt unika i världen med de skattefinansierade vinstmaximerande aktiebolagsdrivna friskolorna? Fast det är inte bra för skolundervisningen eller de offentliga finanserna. Däremot är det bra för ägarnas bankkonton!
Läs:
Friskolorna gör överskott – men ger lägre löner. - Vi Lärare
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» För övrigt.
Tycker jag att vi istället för ännu fler stridsflygplan och ubåtar och stridsvagnar ska satsa mycket mer pengar på den civila beredskapen mot katastrofer och vår IT-säkerhet.
Sedan tycker jag, men tanke på dagens alla översvämningar, att vi ska utöka strandskyddet och inte tillåta att bygga nära vattendrag och sjöar - Punkt!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar