lördag 2 september 2023

Bevara kontanterna

» Låt inte bankerna vilseleda oss.

Jag ska erkänna att det kanske var lite elakt att jag fick ett gott skratt när jag kom till vår lokala Ica butik för lite inköp på förmiddagen. Det stod en handskrivet lapp vid ingången: - "Problem med kortbetalningar - helst kontanter". Det där skrattet man får är lite av ett hånskratt ska jag erkänna.

Hur som helst var det ovanligt långa köer i kassorna. Jag brukar betala med ett Ica-kort där jag sätter in pengar i förväg. Genom att sätta in lite extra (avjämnat uppåt) varje månad så blir här sparat en liten buffert om problem skulle uppkomma. Idag fick jag förutom att betala med kortet även legitimera mig och skriva under ett kvitto. De som brukar blippa sitt kort kunde glömma detta. Det fungerade inte alls. Samma med Swish och annat nytt påfund. En ung kille framför mig skulle köpa några bananer bara och betala med vad jag hörde var ett ungdomskort från Swedbank. Det fungerade inte alls! Hans kompis fick hala upp en 50-lapp ur fickan och hjälpa sin kompis ur dilemmat.

Hemkommen såg jag att Ica hade problem i hela landet med kortbetalningar.

Det är nog inte så dumt med att ha lite kontanter i plånboken och att affärer tar emot kontanter. Hur gör de affärer som avskaffat kontanter när de här problemen uppkommit? Stänger dom?

Jag personligen har som huvudprincip att om en affär inte tar emot kontanter, dvs egentligen giltig valuta i Sverige, så kan dom glömma att ha mig som kund. Jag använder också oftast kort vid betalningar. Men använder även kontanter. Och då främst vid småbetalningar. Blippa vill jag inte kunna. Går det att plocka bort gör jag det. Jag vill inte att någon som eventuellt kommer över mitt kort ska kunna gå runt och handla en massa gånger utan att ens behöva kunna kod eller legitimera sig.

Bevara kontanterna

Bevara kontanterna. Se till att bankerna inte kan styra bort alla betalningar från kontanter. Det är bankerna som styr. I flera av de affärer jag varit inne i och som vägrat ta emot kontanter så skyller dom på deras bank som "tvingat" dom.

Håll fast vid kontanter! En dag behövs dom plötsligt!

Inga kommentarer: