söndag 9 april 2023

Teflon-Ebba och skandalerna

» Värna alkoholmonopolet - för KD:s bästa.

Jag läste Anders Lindbergs ledartankar i Aftonbladet om Ebba Busch, spritlobbyn och gårdsförsäljning av vin. Med tanke på KD:s egen fylleskandal för några år sedan som ju nu nyligen avslöjats så kanske Ebba Busch ska vara lite försiktig med att argumentera för alkoholmaffian.

Teflon-Ebba predikar
Visst känns det lite extra kittlande när det avslöjas om en "blöt" intern efterfest inom Kristdemokraterna som tydligen avslutas med vad som påstås vara sexuella övergrepp. Fylleslag inom Kristdemokraterna...

Hur som helst är Ebba Busch en ivrig förespråkare för det som brukar kallas gårdsförsäljning. Dvs att små vintillverkare (och små bryggerier) ska få lov att sälja sina produkter direkt till besökare. Något som väl kan låta attraktivt i all sin enkelhet. Här nere i Nordvästra Skåne finns det ju några små vinodlare ute på Bjärehalvön för att ta ett exempel.

Problemet är om det går att begränsa ett sådant beslut till just dessa små vinodlare med sina egna exklusiva kvalitetsviner och några små specialiserade ölbryggerier? Det kommer snart att uppstå problem! Enligt EU:s regler, som vi ju är tvungna att följa, får man inte speciellt gynna det egna landets producenter. Även alkoholproducenter från andra länder kan kräva att dom då också ska få sälja sina produkter direkt till konsumenterna. Vem hindrar någon att starta eget ölbryggeri och sälja billigt fylleöl till kommunens ungdomar?

Systembolaget får inte speciellt gynna svenska producenter. Man måste hålla ett stort sortiment. Trots allt är kanske alkoholmonopolet det bästa. Kanske är det till och med för Kristdemokraternas interna partiarbete bäst om vi begränsar tillgången till alkoholdryckerna. Så slipper man fler skandaler för stackars Ebba Busch. Hon är ju duktig på att skapa sådana ändå. Än så länge verkar hon vara Teflon-Ebba, men det kommer nog en dag när gränsen är passerad.

Läs:
Ebba Busch sitter i spritlobbyns knä. - Aftonbladet

Inga kommentarer: