torsdag 2 februari 2023

Vital infrastruktur

» Inte vinstdrivande business.

Jag såg att Postnord vill ytterligare försämra sin postutdelning. Från dagens varannan dag till utdelning var tredje dag. Visserligen bättre än den konkurrens som finns i form av Citymail som ju bara delar ut sin post var fjärde dag. Vad tror ni, om några år kommer Postnord en gång i veckan och Citymail varannan vecka?

Citymail plockar ju russinen ur kakan så jag förstår om Postnord får problem. Många tidningar och magasin som delas ut i brevlådan kommer via Citymail. Det innebär att när vissa äntligen får sin tidning i sin brevlåda så har andra hunnit läsa ut och arkivera tidningen för flera dagar sedan. Om min syrra och jag prenumererar på samma tidning kan hon få tidningen på onsdagen medan jag får vänta till måndag nästa vecka på att få samma tidning. Eller ett annat exempel. Min hemkommun har beslutat att alla kommuninnevånare som fyllt 70 år ska få resa gratis i kollektivtrafiken inom kommunen. Kortet för detta distribueras av länstrafiken, Skånetrafiken. Dom skickade ut korten med Citymail (sämre service = lägre pris). Eftersom posten bara delas var fjärde dag så fick en del inte sina kort i tid innan reformen infördes!

Skicka mer brev
Det är dags för statsmakten att inse att en god postservice är inte vilken form av marknadsstyrd verksamhet som helst. En väl fungerande postverksamhet är en vital del av ett samhälles infrastruktur. Det kan inte helt överlåtas på företag som ska drivas på kommersiell bas och gå med vinst. Det viktigaste är inte överskottet till statskassan (eller vem som nu får överskottet) utan det viktigaste är att det är en infrastruktur som fungerar för ALLA i samhället. Postnord ska idag drivas som ett kommersiellt företag och leverera vinst till statskassan. I år har Postnord dragit in aktieutdelningen kan vi kanske berätta.

Ge Postnord i uppdrag att för en rimlig avgift distribuera post och paket från ALLA till ALLA varje dag. DET ska vara det viktigaste. Går detta inte att genomföra till självkostnadspris så får samhället stötta en vital del av samhällets infrastruktur. Vi kan inte låta andra företag plocka russinen ur kakan genom att ge sämre service.

Sedan måste ju en siffernisse som jag frossa i ännu en väljarundersökning. I dag är det SVT:s undersökning som görs av Novus som jag kan glufsa i mig. Egentligen inte så stora förändringar sedan förra månaden. Största vinnaren sedan förra månaden är Socialdemokraterna som gått upp 2,4 procentenheter på en månad och nu har de högsta siffrorna sedan 2009 medan största förloraren är Sverigedemokraterna som tappat 1,5 procentenheter. I övrigt rör det sig om marginella förändringar helt inom det man så vackert kallar felmarginalen. Hur som helst, så här är det:

Socialdemokraterna 37,1% - (+6,8)
Moderaterna 19,7% - (+0,6)
Sverigedemokraterna 16,9% - (-3,6)
Vänsterpartiet 7,4% - (+0,6)
Centerpartiet 5,0% - (-1,7)
Miljöpartiet 5,0% - (-0,1)
Kristdemokraterna 4,3% - (-1,0)
Liberalerna 3,0% - (-1,6)

Jämförelsen är gjord med valet 2022.

I korthet så går det inte så bra för vår Brunblå sörja. Undantaget är Moderaterna vars förluster åt andra håll kompenseras av ett tillskott från Sverigedemokraterna. Hur länge tror ni att Liberalerna är villiga att fortsätta sin färd mot avgrunden? Kommer Kristdemokraterna att lyckas få stopp på raset allt närmare stupet? Hur länge kommer Sverigedemokraterna att fortsätta förlora stöd innan man på allvar börjar att riktigt obstruera i den Brunblå sörjan? Kommer Moderaterna att tro att deras acceptabla siffror beror på att vi stödjer Ulf Kristersson eller inser man att det beror på att vi tycker att SD är ännu värre? Kommer Centerpartiet lyckas få stopp på raset som väl beror på Annie Lööfs avgång när man nu får en ny partiledare? Varför får egentligen inte Vänsterpartiet en ännu större uppgång? Känner sig Miljöpartiet nöjda med att lyckas hålla sig över spärren även utan stödröster? När kommer Socialdemokraterna att inse att man måste så småningom komma med egna alternativ och inte bara surfa på den Brunblå sörjans fiasko?

Läs:
TU: Postutdelning var tredje dag hotar utdelningen på landsbygden. - Dagens Media
SVT/Novus: Högsta stödet för Socialdemokraterna sedan 2009. - SVT
Väljar­baro­metern. - SVT
Fortsatt tapp för SD är ett potentiellt hot mot regeringen. - SVT

Inga kommentarer: