fredag 1 februari 2013

Annie Lööf kovänder när det brinner under fötterna

Annie Lööf
Dagens svikare: Centerpartiet har hållit kommundagar i Örebro och Annie Lööf kämpar förtvivlat för sin politiska överlevnad. Och det är patetiskt att höra hur hon i dag tar avstånd från allt som har med nyliberalism att göra. Efter att tidigare ha berättat om alla sina nyliberala idoler och visat en hel del förståelse för ytterst nyliberala idéer tillsatte hon en grupp bestående av nyliberala profiler som skulle komma med förslag till partiets framtid. Men när nu arbetsgruppens nyliberala förslag får kraftig intern kritik gör hon en kovändning och tar avstånd från allt. Jag undrar hur nyliberala centerprofiler som Fredrik Federley och Per Ankersjö känner sig när deras förslag sågas jäms med fotknölarna och Annie Lööf helt plötsligt tar så klart avstånd från dom. Det kan inte bli något annat än en utmärkelse för Dagens Svek, för det fega avhoppet när det börjar brinna under fötterna. Aftonbladet, Sveriges Radio, Svenska Dagbladet och Expressen.

Dagens skandal: Den genomsnittliga ersättning som arbetslösa som är föremål för åtgärder får i dag är den lägsta på mer än 10 år. Ersättningen till de som finns i Fas 3, i Jobbgarantin osv är i dag 2.000 kronor lägre i snitt per månad än den var 2005 när ersättningen låg som högst. Antalet personer i olika åtgärder har stigit brant samtidigt som deras ersättning sjunker och allt fler hänvisas till Försörjningsstöd från kommunen för att överleva. Men detta är en fullt medveten politik från den styrande Högeralliansen. Arbetslösa anses nämligen vara lata och enda sättet att få dom att aktivt arbeta för att få något av de få lediga jobb som finns är att svälta ut dom och sparka dom i häcken. I snitt får en arbetslös i åtgärd 8.400 straffbeskattade kronor i månaden att leva på. Jag tycker ansvariga politiker skulle prova på den nivån några månader.

Dagens solskenshistoria: Jag läser om skoleleverna från Stockholm som tyckte det vore kul med en skidresa till fjällen. Dom hyrde en buss, lagrade upp med destillerade drycker och skolkade från skolan och åkte iväg. Lyckligtvis fick rektorn kännedom om det hela och polisen tipsades. Resan kunde fullföljas, men det blev till att dricka mjölk istället för den av polisen uthällda drycken. Närmare bestämt 42 liter vin, 66 liter cider, 35 liter sprit och 192 öl. Håll med om att det är en solskenshistoria att skidresan blev en skidresa istället för en fylleresa!

Försämringskassan
Dagens kassaskandal: Och så läser jag att mina gamla arbetskamrater på Försäkringskassan får hård kritik för usla beslutsbrev när dom lyder politikerna och drar in sjukpenningen. Det är tydligen allt för ofta så att beslutet egentligen inte innehåller en motivering till varför ersättningen ska dras in. Jag är övertygad om att det inte är mina gamla kollegor som fortfarande är kvar inom kassans väggar som skriver beslut på det viset. Det måste handla om nya högutbildade socionomer utan erfarenhet. Men det är ju sådana som dagens myndigheter helst vill anställa. Papper på en högskoleutbildning är mycket viktigare än erfarenhet och människokännedom.

Dagens skratt: Det får jag när jag läser att Malmö (och København) ska börja använda ett nytt begrepp i marknadsföringen av Øresundsregionen. Det nya namnet ska bli Copenhagen Malmö Region! Hahaha! Argumentet är att Copenhagen är mer internationellt känt. Och det kan ju vara korrekt. Men varför då inte ta hela steget och bara kalla det hela för Copenhagen Region.

Inga kommentarer: