måndag 31 juli 2023

NATO - on hold

» Kanske bara bra.

Det formella medlemskapet i NATO dröjer. Det som nyligen var så bråttom har nu blivit satt på on hold. Mr Erdogan of Turkey har klart deklarerat att det blir inget beslut i det turkiska parlamentet förrän till hösten när parlamentet återsamlas efter sommarlovet. Ur Uffes och Tobbes synvinkel får vi hoppas att inte allt för många koranbränningar utförda av SD-sympatisörer eller nya förolämpningar mot muslimer från andra företrädare för Sverigedemokraterna (läs Richard Jomshof) gör att företrädare för Mr Erdogan of Turkeys opposition röstar Nej till svenskt NATO-medlemskap. Eller att Mr Erdogan of Turkey blir allt för missbelåten med hatet mot muslimer rent allmänt i det svenska samhället och gör att han själv bestämmer sig för att dra ut på frågan ännu mer.

Det är ju faktiskt två stater som krånglar, inte bara Turkiet. Även Ungern drar ut på beslutet. Det har dock aldrig framkommit vad som ligger bakom premiärminister Viktor Mihály Orbáns krånglande. Det kan handla om att Ungern (dvs Orbán) är missnöjd med den kritik mot utvecklingen i Ungern som framförs med jämna mellanrum från EU:s sida. En kritik som Sverige i allmänhet har instämt i. Även om det flera gånger hänt att den svenska regeringen ställt sig på den ungerska sidan.

Nu läser jag att det ungerska parlamentets talman på uppmaning från oppositionen i Ungern sammankallat det ungerska parlamentet för ett extra sammanträde. Bland annat för att ta upp frågan om det svenska NATO-inträdet. Det har dock framkommit att Orbáns parti Fidesz inte kommer att ställa upp på parlamentets sammanträde. Dom bojkottar hela demokratin. Och då blir parlamentet inte beslutsmässigt. Alltså dröjer det ungerska godkännandet också till hösten. Om nu inte Viktor Mihály Orbán vill fortsätta krångla och drar ut på tiden ännu mer för att få genom något, vad det nu kan vara.

Hur som helst dröjer den svenska anslutningen till NATO ytterligare några månader. Hur många sitter nog Uffe och Tobbe och räknar på. För militären har det inte så stor betydelse egentligen. Dom får redan vara med och leka med de stora grabbarna.

Välj frtedan framför NATO

Kanske är det bara bra för den svenska säkerheten?

Läs:
Uppgifter: Fidesz bojkottar omröstning. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: