tisdag 18 juli 2023

Det går att tjäna slantar

» Och det är vi som bidrar.

Storbankerna fortsätter att girigt lägga beslag på sina kunders pengar. Bankvinsterna fortsätter att sätta nya rekord. Det s.k. räntenettot, alltså i princip vad man tjänar på att låna upp pengarna billigt från sina kunder medan man sedan lånar ut dom pengarna dyrt till samma kunder, stiger rakt upp i skyn.

Jag såg Swedbanks vd skryta över man minsann betalar 1,85% i ränta på sparkonton idag. Jo, det är helt fantastiskt. Vi är så tacksamma. Jag kan berätta att statliga SBAB och t.ex. Coops Medmera nu väl ligger på 3,5% på obundna sparpengar.

Bara en helt vanlig bankdirektör
Ni är inget annat än girigbukar som ser att ge service till era kunder som ett besvärligt men nödvändigt ont medan att redovisa vinster till era ägare sker med glädjen sprudlande ur öronen.

Jag valde en gång att ha Swedbank som min huvudbank med argumentet att dom i varje fall gav personlig service. Dom har ett kontor på min hemort! Det har numera ingen av de andra storbankerna. Och naturligtvis inte de små heller då... Men öppethållandena har blivit allt mer begränsade. Det är inte varje dag, och det är inte så många timmar. Nu har man till och med stängt helt under en semesterperiod under sommaren. Men det syns när det är dags att öppna kontoret, kön är lång utanför av kunder som behöver personlig hjälp.

Men det vill som sagt inte banken. Det kostar ju pengar! Vi mer eller mindre tvingas in i det digitala pengaförmedlandet med BankID, Swish osv. Detta oberoende av om vi vill eller inte vill. Tyvärr är det för komplicerat för många. Bedrägerierna växer som en cancersvulst. Och nu är bankerna inte längre intresserade. Den som blir lurad på sina pengar får i princip skylla sig själv. Man har inte varit tillräckligt varsam när bedragarna ringer och lurar gamlingarna med BankID och Swish och det hela. Att ta ansvar för kunderna kan man ju inte göra från bankerna. Det kan ju riskera vinstnivåerna!

Tillåt mig att använda ett fult uttryck: FY FAN!

Läs:
Swedbanks vd: Det är bra att banker tjänar pengar. - SVT
S: Bankernas vinster provocerar. - SVT
Ekonomen om bankvinsterna: Inte bara av ondo. - SVT
Din nöd – bankens bröd. - SVT

Inga kommentarer: