tisdag 25 juli 2023

Klaga och gnäll

» Kan det vara nyttigt?

Helsingborgs Dagblad hade idag en artikel där man ställde frågan: - "Hur reagerar du när andra inte följer regler eller inte visar hänsyn?". Så jag fortsatte fundera i dessa banor.

Visst har det blivit så att man blivit en gammal gnällmåns. Vad är det då som jag retar mig på:

1/ Rökare! Rökare måste vara den mest nonchalanta gruppen vi har i vårt samhälle. Det måste vara något i nikotinet som trubbar av ansvarskänslan. Normala människor slänger inte bara skräp på marken. Alldeles för många gör det, men de flesta gör det inte. Men när det gäller rökare så verkar det fortfarande vara så att det normala beteendet är att fimpen bara släpps på marken. Möjligen sprätter man iväg den med pekfingret. Kanske trampar man på den också. Men att bara släppa den på marken är det helt normala beteendet. På tok för många rökare verkar inte ha fattat vad den där skylten med en överstruken cigarett betyder. Rökförbud? Nä, det gäller inte mig!

Det här är väl egentligen det enda område jag kan tänka mig att säga ifrån till människor. Står jag på perrongen och väntar på ett tåg och någon idiot inte kan avhålla sig från att röka trots förbud om detta enligt lag så händer det att jag påpekar om rökförbudet. I allmänhet är INTE reaktionen något av typ "Ursäkta" eller liknande. I allmänhet blir reaktionen: "Det ska du inte lägga dig i." "Va?" "Jag är från Göteborg." Som sagt, rökare är den mest nonchalanta gruppen som finns i vårt samhälle.

I artikeln pratas om balkongrökning. Det är ett stort problem för den som inte röker. När grannen går ut för att njuta av sitt bloss får grannarna stänga balkongdörren. Det stinker som i en rökruta i vardagsrummet om balkongdörren är öppen. Och det är den ju i allmänhet under sommaren. Däremot skulle jag inte kunna tänka mig att säga något till grannen. Det är (tyvärr) tillåtet att röka på balkongen. Det finns alltså inget annat att göra än att stå ut.

Jag blir så förbannad
2/ Folk som inte kan låta bli att gå mot rött. Jag ska börja med att medge att jag också kan gå mot röd gubbe. Dvs om det inte står andra och väntar och det inte finns en bil inom synhåll. Men, jag skulle inte gå mot rött om andra står och väntar. Och vuxna människor som utan att ens vara stressade och riskera missa bussen bara travar mot röd gubbe medan föräldrar står med sina barn och lär dessa att vänta på grön gubbe kan reta upp mig till fördärv. Det är ett beteende som tyder på total avsaknad av ansvar.

3/ Bilister och motorcyklister som tror att det viktigaste i livet är att det låter så mycket som möjligt när man trycker gasen i botten. Jag förundrar mig över att det verkar som speciellt flashiga sportbilar som har svårt att få en ljuddämpare att fungera. Att ljuddämpare till motorcyklar är totalt odugliga har vi lärt oss att leva med.

4/ Bilister som inte har förstått att blinkersen är något man ska använda för att berätta i förväg att man har för avsikt att svänga. På många bilar verkar blinkersen vara direktkopplad till ratten, dvs den kopplas igång först när man svänger på ratten. Sedan fungerar den funktionen inte alls på en del bilar.

Sedan finns det naturligtvis mer att gnälla på när man känner för det. Men idag bryr jag mig inte om mer här. Ni har säkert annat som ni retar upp er till max på. Det är nyttigt att ibland få fart på adrenalinet. Sedan gäller det att hålla det under en viss nivå. Var den nivån ligger är individuellt. Men vi bestämmer själva var nivån ligger. Sedan får andra tycka vad dom vill! JAG har rätt!

Läs:
Barn, bilister och biobesökare irriterar. - Helsingborgs Dagblad
Forskare: Fler behöver lyssna till sin inre röst. - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: