torsdag 6 juli 2023

Åsiktsfrihet eller vad

» Koranbränning igen.

Den senast uppeldade koranen utanför moskén i Stockholm har återigen satt fart på debatten om var gränsen går mellan att skydda åsiktsfriheten och yttrandefriheten och att begå en brottslig handling som hets mot folkgrupp. Frågan är svår, inte ens Sven Tycker har ett färdigt tyckeri klart!

När man tar upp risk för terrordåd och liknande som argument för ett förbud tycker jag dock att man är fel ute. Som jag hörde en folkrättsexpert uttala sig om det. Då skulle vi kanske också förbjuda protestdemonstationer mot Rysslands agerande i Ukraina om det fanns risk för åtgärder från Ryssland? Nä, DET är inget argument för förbud.

Sven Tycker verkligen
Andra hänvisar till att agerandet kan skada Sveriges anseende och skada t.ex. svensk export. Eller som agerandet från den senaste idioten, som kan skada våra chanser att bli medlemmar av NATO om en vecka. DET är inte heller något argument för förbud. Det är något vi får leva med. För övrigt är nog enda chansen för Sverige att bli medlemmar av NATO nästa vecka att Ulf Kristersson kunde övertyga Joe Biden om att USA ska tala klarspråk med Turkiet. Dvs göra klart för Mr Erdogan of Turkey att om han inte ser till att Turkiets parlament röstar Ja inom de närmaste dagarna kan Turkiet se sig om i himlen efter någon form av samarbete eller stöd från USA. Joe Biden ger helt enkelt order till Mr Erdogan of Turkey att nu lyder du annars kommer du att ångra dig. För övrigt inväntar vi även klartecken från Ungern där ju Viktor Orbán förklarat att dom väntar på Turkiet. Jag har dock inte riktigt förstått varför? Men, som jag sagt innan. Om medlemskapet dröjer, desto bättre! Det svenska medlemskapet är viktigare för NATO än för Sverige.

För övrigt kan vi notera att idioten som nu senaste lindade in Koranen i bacon innan han tände eld på den och stampade på den framför moskén faktiskt är medlem i Sverigedemokraterna. Salwan Momika som han heter satsar enligt egen uppgift på att få kandidera till riksdagen för Sverigedemokraterna vid nästa riksdagsval. Han har flera gånger tackat SD:s Richard Jomshof, som ju av vår Brunblå regeringssörja utnämnts till ordförande för justitieutskottet.

Ovan nämnda Richard Jomshof (som alltså av regeringen utsetts till ordförande för justitieutskottet) stödjer helt uppenbart koranbränningarna. - "Jag tycker inte att man ska göra det, men man får göra det och blir de upprörda, så elda hundra till" säger han. Richard Jomshofs hat mot de han ser som icke etniska svenskar i allmänhet och muslimer i synnerhet är väldokumenterat.

Hur som helst så tycker jag faktiskt att vi ska diskutera var gränsen går mellan yttrande- och åsiktsfrihet och att medvetet hetsa mot grupper av människor. Ställer man sig utanför t.ex. en moské eller en synagoga och lindar in en koran eller torah i bacon för att sedan elda upp det hela medan man stampar på boken och gör allt detta i syfte är förolämpa och smäda en grupp människor för att hetsa till fortsatt förföljelse av denna grupp människor så tror jag att man har överskridit sin rätt till yttrande- och åsiktsfrihet och istället hamnat på ett annat ställe som är brottsligt. Inte för att en grupp stater protesterar eller människor riskerar att bojkotta svenska produkter utan för att man valt att medvetet hetsa mot en speciellt utvald grupp människor.

För övrigt ser jag att Sverigedemokraterna tydligen är på väg att klippa banden till pestspridarna Riks och Samtiden. Detta genom att avyttra ägandet av bolaget Samtid och Framtid som ligger bakom youtubekanalen Riks och sajten Samtiden. Vi får se om det betyder något i praktiken mer än att SD kan hänvisa till att man inte är ansvariga när pestspridarna sprider skit.

Jag ser också att den där vitboken om Sverigedemokraterna som SD utlovade någon gång 2014 nu blivit ytterligare försenad. Från början skyllde man på att man inte hittade någon som ville skriva det hela. Men till slut 2021 meddelade man att forskaren Tony Gustafsson accepterat uppdraget. Han hade inga kopplingar till Sverigedemokraterna hävdade man. Den skulle vara klar i februari 2022. Sedan har tiden flyttats fram och flyttats fram och... Nu är senaste budet efter sommaren. Senare har det framkommit att forskaren Tony Gustafsson har sin bakgrund som tidigare medlem i Sverigedemokraterna.

Ja, där fick jag fram en liten åsikt i varje fall i ett svårt ämne.

Så här på slutet måste jag berätta att jag fick ett gott skratt i morse. Som alla vet är torkan ett mycket stort problem på många håll. Bevattningsförbud är inget ovanligt, varken i Sverige eller ännu mer nere på kontinenten. Torkan i områden i Spanien, Frankrike, Italien osv är extrem. Här i Sverige har vi ju fått en del regn på sista tiden som väl räddat oss från en del akuta problem. Som uppkommer i Bjärebygden t.ex. när 08-orna kommer ner till sina sommarstugor och ska fylla sina pooler och vattna sina fina gräsmattor i en utsträckning som gör att vattnet helt enkelt tar slut. Hur som helst läste jag att miljöaktivister planterat växter i hålen på flera golfbanor i Spanien i protest mot att man vattnar och håller sina gräsytor gröna och fina medan lantbrukarna får se sina skördar torka bort. Hahaha! Faktiskt välriktad humor.

Vad andra skriver
Läs:
Arrangör av koranbränning anmäld för hets mot folkgrupp. - Dagens Nyheter
UD:s fördömande är olyckligt av flera skäl. - Mårten Schultz i Svenska Dagbladet
Ingen får kränkas – bara de religiösa. - Ann Heberlein i Svenska Dagbladet
Makten bryr sig inte om muslimer - bara om att inte ha oss som grannar. - Isatou Aysha Jones i Dagens ETC
Koranbrännaren om sitt SD-medlemskap: «Vill kandidera till riksdagen». - Aftonbladet
SD-topp om koranbränningarna: «Blir de upprörda, elda hundra till». - SVT
Det räcker inte med stödet från världens mäktigaste man. - Karin Eriksson i Dagens Nyheter
SD bryter med Riks och Samtiden. - Sveriges Radio
Sverigedemokraterna vill sälja prestigeprojektet ”Riks. - Aftonbladet
SD:s vitbok skjuts upp igen: «Trött på det här». - Expressen
Golfbanor vandaliserade i klimatprotest i Spanien – hålen pluggades. - Göteborgs-Posten

Inga kommentarer: