måndag 10 juli 2023

Mer om de onda och de goda

» Ockupation som ockupation.

Gårdagens tyckeri uppehöll sig ju vid den ryska ockupationen av delar av Ukraina. Vi är nog i stort sett eniga i ett fördömande av ockupationen. Stödet för att ge bistånd till Ukrainas motstånd är stort. Det förekommer ingen egentlig debatt. Möjligen har vi en diskussion om hur långt vårt stöd ska gå, och hur detta stöd ska utformas.

Vi har en annan ockupation som inte får samma fördömande, där vi inte alls är intresserade av att stödja de som gör motstånd mot ockupationen. Jag talar naturligtvis om den israeliska ockupationen av Palestina. I brott mot alla internationella lagar har staten Israel ockuperat staten Palestina. Man har dessutom i brott mot alla internationella lagar flyttat in sin egen befolkning på ockuperad mark samtidigt som man förtränger det folk som redan bodde där. Den israeliska ockupationen har skapat en apartheidliknande situation på Västbanken. Och världen låter det fortsätta!

Karta över Palestina
Den som visar stöd för den palestinska frågan beskylls istället för antisemitism och terrorstöd.

Det som fick mig till att ta upp ämnet idag beror på att jag läste att en israelisk domstol nu frikänt den polis som sköt ihjäl en obeväpnad autistisk man i Jerusalem. Enligt domstolen var det försvarligt att polisen misstog mannen för att ha varit en beväpnad terrorist. Den 32-årig autistiska mannen Lyad Halak lydde inte polisens uppmaning att stanna utan sprang därifrån. I uppenbar rädsla. Min yngsta son är autistisk. Men han kan ju aldrig vistas ute utan en ledsagare så han skulle inte riskera något sådant.

Hur som helst jagade poliserna in honom i en gränd där dom först sköt honom i benet. När han försökte resa sig sköt man ihjäl honom. Han var alltså obeväpnad och gjorde inget som tydde på att han skulle vara beväpnad.

Ett uppenbart rasistiskt mord från polisens sida. Mannen var obeväpnad och utgjorde inget hot mot poliserna. Till och med från politisk håll var agerandet inte acceptabelt. Från justitiedepartementet gjordes det klart att polisen inte följt reglementet. Mannen utgjorde inget hot mot poliserna. Men domstolen har kommit fram till att poliserna inte gjorde något fel. Han var ju palestinier, och som sådan måste han ju förväntas vara terrorist. Det är den här behandlingen av palestinier med övervåld mot palestinier, både i Israel och på ockuperade Västbanken, som ligger bakom det eskalerande våld vi upplever. Palestinier terroriseras av militär och polis och svarar med att "försvara sig" med egna attacker. Vilket får militär och polis till nya attacker mot palestinier vilket får ett ockuperat folk till att göra nytt motstånd mot ockupationen osv.

Men mot den israeliska ockupationen och annekteringen av palestinsk mark finns det inget stöd för motståndet internationellt. När Israel fortsätter att bygga judiska bosättningar på ockuperad mark och tränger undan de palestinier som bor där tittar världen bort. Israel får inte kritiseras!

Staten Israel styrs idag av en extrem högerregering som ockuperat ett grannland. Som annekterat ockuperad mark. Som byter ut den befolkning som bor där mot sin egen befolkning. Som infört ett apartheidliknande system på ockuperad mark. Och, som brukar övervåld mot den befolkning som bor på ockuperad mark.

Inga kommentarer: