lördag 15 juli 2023

Ogenomtänkt Gunnar Strömmer

» Skyller på andra.

Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren sitter nog löst. I en lång artikel i bland annat Helsingborgs Dagblad vädjar han till regeringen att bromsa TiDÖavtalets straffskärpningar. Det är redan överfullt på häkten och i fängelser och med alla de straffskärpningar som "utlovats" så blir det rejäl kris. Det tar tid att öppna nya fängelser. Man ska dessutom ha personal till dessa. Att det kostar är en sak. Men med tanke på alla miljarder som utlovats till militären att leka med så finns det säkert gott om miljarder att ge till kriminalvården också. I värsta fall får man väl från vår intelligenta regering sänka lite skatter så att det blir pengar över.

Lås in dom
Martin Holmgren vädjar om att man ska genomföra reformerna i långsammare takt och han föreslår sänkta straff, generösare permissioner och att fler ska avtjäna sina straff utanför anstalterna. Faktum är att han får stöd från många håll för sina idéer. Till och med annars ganska reaktionära Expressen skriver på ledarplats: - "Om färre sitter i fängelse kan brottsligheten minska". Detta i motsats till Justitieminister Gunnar Strömmer (M), och de andra inom TiDÖavtalet som tror att inlåsning löser alla problem. Helsingborgs Dagblad/Sydsvenskan skriver på ledarplats: - "Tidö lägger sten på börda".

Men Gunnar Strömmer står på sig. Lås in dom! Det löser alla problem. Dessutom är det tydligen den förra regeringens fel att man inte byggt fler fängelser så att TiDÖpartierna kunde infria sina vallöften. För övrigt står den senaste anstalten i Mjölby tom. Man kan inte rekrytera personal! Det är inget drömjobb att jobba inom kriminalvården. Och med TiDÖpartiernas vallöften så blir det inte bättre. Om alla straffskärpningar genomförs kommer det att krävas närmare 5.000 nya fängelseplatser. Det är en fördubbling jämfört med idag. Kostnaderna beräknas till 11 miljarder om året.

Men Gunnar Strömmer skyller alltså allt på den förra regeringen. Undrar hur länge man kan göra det? Jag gissar att det i Allianspartiernas alternativa budgetförslag de senaste åren så har det gjorts en rejäl satsning på att bygga nya anstalter? Eller dom förslagen försvann i skattesänkningar?

Läs:
Kriminalvårdschefen: Se över takten i Tidöavtalets reformer och sänk straffen. - Helsingborgs Dagblad
Om färre sitter i fängelse kan brottsligheten minska. - Expressen
Tidö lägger sten på börda. - Helsingborgs Dagblad
Allt trängre på landets häkten – besöksförbud i Växjö. - Sveriges Radio
Justitieministern backar inte: «Straffen måste skärpas». - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: