måndag 3 juli 2023

Väl valda ord

» Och mindre väl valda ord.

Jag är fullt medveten om att jag nog njuter av att se mina egna välformulerade ord och åsikter framför mig. Ibland kanske jag till och med är alldeles för förtjust i min egen förmåga att uttrycka mig. Men om man nu, som jag, är så skicklig i att formulera mig så får man stå ut med detta. Ni som inte är lika duktiga får ha förståelse för detta.

Men ibland läser jag andra personers tankar och åsikter och tycker att detta är så bra sagt/skrivet att jag måste erkänna att jag inte själv kunde gjort det bättre. Detta är något som en anspråkslös och blygsam person som jag måste erkänna och stå ut med. Läs t.ex. nedanstående text som jag läser i en intervju med vår förre socialdemokratiska statsminister Ingvar Carlsson i Expressen. Jag kunde inte uttryckt det bättre själv

Älska dina medmänniskor
- "Samtidigt kan jag ibland tycka att det är väldigt dålig balans i debatten. Detta drabbar hela invandrargrupper. Man diskuterar om man vill ha ett angiverisystem. Man talar om att man ska skicka tillbaka människor som kommit till vårt land, som bor här och fått uppehållstillstånd. Då vill jag bara stillsamt påpeka att man borde titta på verkligheten i Sverige i dag. Hur många läkare har vi inte som har utländsk bakgrund. Hur många sjuk- och undersköterskor? Zlatan - ska även fotbollsspelare med utländsk bakgrund skickas iväg. Kulturarbetare. Forskare. Invandrarna finns i hela det svenska samhället och gör fantastiska insatser. Men det som lyfts fram i exceptionellt hög grad är skjutningarna. All kraft ska sättas in på det. Men att från det ge en negativ bild av invandrare som helhet - det reagerar jag starkt på."

Just nu styrs ju vårt land av en Brunblå sörja där hatet mot invandrare i allmänhet och muslimska sådana i synnerhet styr handlande och retorik. Ett rasistiskt och islamofobiskt parti, Sverigedemokraterna, bestämmer över de tre andra partierna som utgör regeringen. Vi har fått en regeringsansvarig i Migrationsminister Maria Malmer Stenergard som kallar sig moderat men som i handlande och retorik snarast uppför sig som en sverigedemokrat.

Låt mig citera ett par sverigedemokrater:

Richard Jomshof: - "Svenskarna är på väg att bli en minoritet i sitt eget land. Det pågår en islamisering."

Mattias Karlsson: - "En elit vill ersätta svensk kultur med radikal islam."

Det är inte konstigt att ett hat mot muslimer och islam som religion sprider sig. Det är sådan retorik som resulterar i t.ex. koranbränningarna.

Det har gått så långt att man inom styret nu börjar bli oroliga. Tyvärr inte på så sätt att man kommer att ändra sin retorik. Men den kritik som kommer, främst från muslimska länder, men även från annat håll gör att risken för att det kommer att kosta Sverige mycket i både anseende och i rena pengar är stor. Ambassadörer som kallas hem och protester kommer så småningom riskera att resultera i bojkott av svenska produkter. Nu har bland annat USA och Påven kritiserat Sveriges agerande.

Tobias Billström: - "Om porträtteringen av Sverige som islamofobiskt skulle fortsätta, då kan i förlängningen bilden av Sverige i omvärlden komma att förändras."

Älska din medmänniska
Påve Franciskus: - "Jag känner ilska och avsky inför den här typen av handling."
- "Yttrandefrihet borde aldrig användas som ett medel för att sprida hat mot andra och att tillåta det ska fördömas."
- "Varje skrift som betraktas som helig borde respekteras."

Det är kanske dags för vår "ansvarsfulla" regering att fundera lite mer över ordval när man i sin retorik utmålar invandring och invandrare som enbart ett problem. Istället för att poängtera den betydelse den stora majoritet av invandrare vi har i Sverige har för det svenska samhället. Det är dags att lära Migrationsminister Maria Malmer Stenergard att uppföra sig. Hoppet är ute för Sverigedemokraterna!

Låt mig än en gång påminna om följande visdomsord från Röda Korset:

- "Vi uppmanar även Tidöpartierna att se över sin retorik om hur samhällsutmaningar och människor i utsatthet beskrivs. Den retorik som just nu förs riskerar snarare att öka motsättningar och göda det skuggsamhälle som Tidöpartierna önskar motverka."

Läs:
Ingvar Carlsson om Skandiamannen, Magdalena Andersson och gängkriget. - Expressen
Efter koranbränningarna: Tobias Billström kämpar för att rädda Sveriges rykte. - Helsingborgs Dagblad
Påven fördömer koranbränning i Stockholm. - Dagens Nyheter

Inga kommentarer: