torsdag 27 juli 2023

Dessa Sverigedemokrater

» Hycklande och fuskande.

Efter valet i september 2022 blev det i en hel del kommuner maktskifte. I många av dessa kommuner innebar maktskiftet att det plötsligt blev en utökning av de heltidsanställda politikerna. Något som har setts med mindre välvillighet från oppositionen i kommunerna. Ofta har det lett till våldsamma protester från de som förlorat makten och ser nya makthavare utöka de politiska tjänsterna.

En av de kommuner där detta skedde var i min egen hemkommun, Åstorp. Innan valet styrdes Åstorps kommun av en minoritet bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet. Detta styre hade ett heltidsanställt kommunalråd, Ronny Sandberg från Socialdemokraterna. Dessutom fanns det ett halvtidsanställt oppositionsråd, Roger Nielsen från Moderaterna. En arbetsgrupp i kommunen som tittade på kommunens framtida organisation (jag var medlem av denna arbetsgrupp) föreslog bland annat att det om det var så att kommunen styrdes av en minoritet och det fanns två stora oppositionsgrupper så skulle båda dessa kunna tillsätta ett vardera oppositionsråd. I praktiken, om Moderaterna och Sverigedemokraterna inte kunde enas om att styra men båda var tillräckligt stora skulle både kunna ha vardera ett oppositionsråd - på halvtid.

Efter valet kom Moderaterna och Sverigedemokraterna dock överens (tillsammans med Kristdemokraterna) om att samarbeta och kunde då ta över styret. Men, man kunde ju inte enas om vilket av partierna som skulle tillsätta det heltidsanställda kommunalråd som organisationen sade. SD var lite större än M så deras Peter Lindberg blev ordförande i kommunstyrelsen. Men, då skulle ju moderaten Roger Nielsen förlora sin halvtidsanställning. Och så kunde man ju inte ha det! Alltså beslutade man sig för att det nu helt plötsligt behövdes två heltidsanställda kommunalråd. Så nu har vi två heltidsanställda, Peter Lindberg (SD) och Roger Nielsen (M). Dom har informellt delat upp kommunens uppgifter mellan sig. Men någon formell uppdelning som utlovades har jag inte sett. Och man kombinerar inte tjänsterna med att vara nämndsordförande eller liknande.

Naturligtvis har oppositionen bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Liberalerna varit kritiska. S och V samarbetar och har tillsatt ett oppositionsråd på halvtid. Och försummar naturligtvis inte ett tillfälle att kritisera fördubblingen av antalet kommunalråd. Sedan förstår vi naturligtvis vad det handlar om. Prestige! Men det kan man ju inte från majoriteten (SD+M+KD) erkänna. Utan det har presenterats diverse vackra omskrivningar.

Men, som sagt, detta har skett i många kommuner. En annan kommun där det skedde är i det Sverigedemokratiska skyltfönstret Sölvesborg. Här styrde tidigare Sverigedemokraterna med stöd av bland annat Moderaterna med Louise Erixon (SD) som heltidsanställt kommunalråd. Louise Erixon är Jimmie Åkesson fd sambo. Efter valet 2022 hade dock Moderaterna så totalt tröttnat på Sverigedemokraternas maktfullkomlighet så efter valet enade sig istället Moderaterna och Socialdemokraterna om att ta över styret av Sölvesborg. Och gjorde alltså som i så många andra kommuner. Man valde att tillsätta vardera ett heltidsanställt kommunalråd. Dvs precis som i Åstorp. Sölvesborg är dock en lite större kommun. Och man kombinerade dessutom heltidsanställningen med uppdrag som nämndsordförande.

Men Sverigedemokraterna kände sig totalt överkörda. Och man drog igång tidernas kampanj mot giriga politiker. Det var ju totalt oansvarigt tyckte man. Det som SD tyckte var naturligt i Åstorp var alltså totalt fel i Sölvesborg. Till slut drog man igång en namninsamling tillsammans med Kristdemokraterna och Medborgerlig Samling. Denna namninsamling, där man kräver att det moderata kommunalrådet Kith Mårtenssons arvode ska sänkas från 100 till 20 procent, har nu lämnats in. Man har samlat in drygt 1.400 namn på listorna (Sölvesborg har 17.500 innevånare). Men antalet namn är tillräckligt många för att man ska tvinga fram att frågan tas upp på kommunfullmäktige.

Sedan är det ju det där att kommunen granskar den här typen av namninsamlingar. Har de som skrivit under rätt att göra detta? Går dom att identifiera? Bor dom i kommunen? Har man skrivit på mer än en gång? När det gäller den här folkomröstningen så visar det sig att var femte underskrift är felaktig. Dubletter, bor inte i kommunen osv. Det visar sig att det tidigare sverigedemokratiska kommunalrådet Louise Erixon har tydligen, för säkerhets skull, skrivit på namninsamlingen tre gånger!

Jag undrar om någon SD-sympatisör från Åstorp kan ha skrivit under? Giriga politiker kan vi ju inte ha med att göra! För min del konstaterar jag bara att vi har att göra med hycklande sverigedemokrater. Men, det är inget som förvånar mig!

Sverigedumokrater begriper inget

Läs:
Sölvesborg: Många felaktiga underskrifter i namninsamling. - Dagens Samhälle (låst artikel)
Nu är namnlistorna för folkomröstningen inlämnade – kräver sänkt arvode för M-kommunalråd. - BLT (låst artikel)
Vart femte namn felaktigt i listor för folkomröstning – hamnar nära gräns för röstkrav. - BLT (låst artikel)
Louise Erixon (SD) om felaktigheterna i namninsamlingen: Jag trodde marginalen var större. - BLT (låst artikel)
S-kommunalrådet till hårt angrepp: Det verkar oerhört märkligt att det är så många fel. - BLT (låst artikel)

Inga kommentarer: