fredag 7 juli 2023

Klimatförändringarna utom kontroll

» Och andra nyheter.

* Juni månad var den varmaste juni månad som någonsin uppmätts på jorden. I veckan slog jordens medeltemperatur nytt rekord fyra dagar i sträck. FN:s generalsekreterare António Guterres är uppriktigt orolig:

- "Klimatförändringarna är utom kontroll. Om vi fortsätter att skjuta upp viktiga åtgärder tror jag att vi går in i en katastrofal situation."

Färdiga åsikter helt gratis
Men i Sverige drar vår Brunblå sörja till regering in på klimatåtgärder. Vi har ministrar som inte tar saken på allvar. Och hela regeringen är beroende av ett parti som är överbefolkat med klimatskeptiker som helt enkelt inte VILL göra något.

* Ansträngningarna för att Sverige ska hinna bli medlem av NATO nästa vecka fortsätter. Eftergifterna och knäkrypandet inför Mr Erdogan of Turkey är pinsamt att se. Tyvärr tror jag att vi trots allt blir medlemmar av NATO, även om det inte blir just nu. Ett medlemskap som ju innebär att vi förbinder oss att militärt stötta och hjälpa Turkiet (och Ungern...). Visst känns det lovande?

* Jag såg en liten notis som berättade att under juni drunknade 15 personer i Sverige. Totalt i år har 35 personer drunknat vilket är en ökning från 26 förra året. 35 personer på ett halvår. Kanske ska det jämföras med att det väl är 22 personer som dödats i skjutningar under första halvåret. Vilket är du mest rädd för? Att drunkna eller att bli skjuten? I trafiken har över 80 personer dödats under samma tid. Vilket är du mest rädd för? Att skjutas, att drunkna eller att ge dig ut i trafiken?

Läs:
FN: Klimatförändringarna «utom kontroll». - SVT
Femton personer drunknade i juni. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: